Ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-light - Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε ΗΑΕ και Γκάνα

Ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-light - Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε ΗΑΕ και Γκάνα
Ενημερώθηκε: 23/03/21 - 20:09

Oι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-light ολοκληρώθηκαν και τα απαιτούμενα έγγραφα για την κατοχύρωση του εμβολίου είναι ήδη έτοιμα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά την διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το εν λόγω εμβόλιο ανέπτυξε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι και είναι βασισμένο σε αδενοιό. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2021 ξεκίνησε στην Μόσχα ο εμβολιασμός των εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-light.

Το εμβόλιο Sputnik-light είναι μια πιο ελαφρά εκδοχή του εμβολίου Sputnik-V και είναι εμβόλιο μιας δόσης.

Η Ρωσία δοκιμάζει το εμβόλιο μιας δόσης Sputnik-Light στα ΗΑΕ και την Γκάνα

Οι Ρώσοι παραγωγοί του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν υποβάλει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου μιας δόσης Sputnik-Light και πως οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Γκάνα.

Το εμβόλιο Sputnik-light δεν αναμένεται να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το πρωτότυπο εμβόλιο Sputnik-V, δήλωσε ο Αρσέν Κουμπατάγεφ από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι «αισιόδοξες», είπε.

Το RDIF είχε προτείνει στο παρελθόν την εκδοχή του εμβολίου μιας δόσης Sputnik V που θα μπορούσε να είναι μια «προσωρινή» λύση για τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά λοιμώξεων ώστε να προχωρήσουν περισσότερο οι εμβολιασμοί.

Το Sputnik-Light έχει ήδη δοκιμασθεί σε μικρότερης κλίμακας κλινικές δοκιμές της πρώτης και δεύτερης φάσης, δήλωσε ο Κουμπατάγεφ, προσθέτοντας ότι έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση του εμβολίου βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών.

«Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης», οι οποίες θα δείξουν την αποτελεσματικότητά του, δήλωσε ο ίδιος.

Το ρωσικό εμβόλιο δύο δόσεων Sputnik V έχει δείξει αποτελεσματικότητα 91,6% με βάση τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet στις αρχές Φεβρουαρίου.

Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-Light, που περιλαμβάνει την μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V, κάθε δόση του οποίου βασίζεται σε διαφορετικό ιικό φορέα αδενοϊού, κάτι που κάνει το Sputnik-V κατάλληλο.

Ο Κουμπατάγεφ δήλωσε ότι αναμένει να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές του εν λόγω εμβολίου συνολικά 7.000 άτομα. Ενδιάμεσα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik -Light αναμένονται τον Ιούνιο.