Σαρώνει η γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη

 
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Ενημερώθηκε: 03/10/22 - 22:59

Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός – για τον οποίο οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους, πυροδοτώντας μια νέα πανδημία – συνήθως εξαφανίζεται το καλοκαίρι. Ωστόσο, φέτος, η γρίπη των πτηνών επιμένει όλο το χρόνο, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν την κατάσταση  «άνευ προηγουμένου» και τους αγρότες να εκφράζουν ανησυχία για έλλειψη γαλοπούλας τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η DailyMail, τα ποσοστά αναμένεται μόνο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς τα σμήνη αποδημητικών πουλιών αρχίζουν να φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες.

Τριάντα επτά χώρες — από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας έως την Ουκρανία — έχουν καταγράψει κρούσματα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για τη Γρίπη των Πτηνών, που ήταν πίσω από την τελευταία έκθεση που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα, δήλωσαν ότι «η γεωγραφική έκταση της επιδημίας είναι άνευ προηγουμένου».

Υπήρξαν 161 περιπτώσεις υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) σε πτηνά σε αιχμαλωσία, σε σύγκριση με 26 κρούσματα το 2020/21.

Τα άγρια πτηνά, ιδιαίτερα τα γλαρόνια και οι γλάροι, έχουν επίσης αποδεκατιστεί από τη γρίπη των πτηνών.

Υπήρξαν 1.727 περιπτώσεις γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 406 τοποθεσίες και 59 είδη πτηνών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος  έχει ανακηρύξει Ζώνες Πρόληψης της Γρίπης των Πτηνών σε όλο σε διάφορα σημεία της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και το Έσεξ.

Η επικεφαλής κτηνίατρος του Ηνωμένου Βασιλείου, δρ. Christine Middlemiss είπε ότι τα επίπεδα της νόσου στα άγρια πτηνά αυξάνονται και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες εξαιτίας της επιστροφής των αποδημητικών πουλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του το ECDC προειδοποιεί ότι η γρίπη των πτηνών «έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σοβαρά τη δημόσια υγεία», αν και στην τρέχουσα επιδημία μέχρι στιγμής δεν έχει μολυνθεί άνθρωπος στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, παγκοσμίως, μεταξύ Ιανουαρίου 2003 και 31ης Μαρτίου 2022, έχουν αναφερθεί 863 περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με τον ιό της γρίπης των πτηνών Α (H5N1) από 18 χώρες.

Από αυτά, τα 455 κρούσματα ήταν θανατηφόρα.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι πτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι σε σφαγεία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 79χρονου Άλαν Γκόσλινγκ από το Ντέβον, ο οποίος αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες αφού κόλλησε γρίπη των πτηνών λίγο πριν την εκπνοή του 2021.

Τελικά ανάρρωσε πλήρως, αλλά ένα κοπάδι από πάπιες που διατηρούσε μέσα στο σπίτι του έπρεπε να θανατωθεί αφού προσβλήθηκε από τον ιό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ