Αμερικανική ενίσχυση για τον Στρατό Ξηράς με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Αμερικανική ενίσχυση για τον Στρατό Ξηράς με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα

Ενημερώθηκε: 11/11/21 - 20:50

Μετά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού ήρθε και η σειρά του Στρατού Ξηράς να ενισχυθεί.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν έρθει στην χώρα μας τα πρώτα μεταχειρισμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117. Μάλιστα στελέχη του Στρατού Ξηράς έχουν ήδη μεταβεί στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Καιζερσλάουτερν, όπου βρίσκονται μερικά από τα Μ1117, προκειμένου να εξοικειωθούν στο χειρισμό τους.

Το ΓΕΣ θα προμηθευτεί συνολικά περίπου 1200 Μ1117, τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά από τεχνικό κλιμάκιο, που ταξίδεψε ειδικά για αυτό το σκοπό σε Γερμανία και ΗΠΑ όπου βρίσκονταν τα οχήματα. Η παράδοση των πρώτων Μ1117 αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο.

Στον Στρατό Ξηράς θεωρούν ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Τα Μ1117 όμως δεν είναι τα μόνα «δωράκια» που περιμένει το ΓΕΣ από τις ΗΠΑ αφού η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)άνοιξε τον δρόμο και για άλλες παραχωρήσεις στρατιωτικού υλικού. Ειδικότερα κατά το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ του αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, προχώρησε σημαντικά το ζήτημα της προμήθειας των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μ2Α2 Bradley. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΣ τα οχήματα είναι σε πολύ κατάσταση και πλήρως λειτουργικά. Η χώρα μας αναμένεται να αποκτήσει περίπου 250 Μ2Α2 Bradley.

Δείτε εδώ ένα βίντεο με το Μ2Α2 Bradley εν δράσει:

https://www.youtube.com/watch?v=kHxy0venm-s

Παράλληλα, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι πρόθυμες να μας παραχωρήσουν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού ένα σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων UH-60A, τα διάσημα Blackhawk.

Τα Blackhawk είναι μεταφορικά ελικόπτερα που υπηρετούν με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στον αμερικανικό στρατό και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα αλλά και οικονομικά. Με την προμήθεια των Blackhawk θα λυθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό Στρατό με την μεταφορά προσωπικού. Ειδικότερα η προμήθεια των Blackhawk θα δώσει μια «ανάσα» στα πολύπαθα Chinook, ενώ θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αποσυρθούν τα παμπάλαια μονοκιντήρια UH-1H, τα θρυλικά Χιούι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι αμερικανοί συζητούν την παραχώρηση περίπου 50 εκσυγχρονισμένων Blackhawk, με την Ελλάδα να πληρώνει μόνο για την μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Έρχονται τα πανίσχυρα MH-60 ROMEO

Μέσα στο 2022 αναμένεται το Πολεμικό Ναυτικό να παραλάβει τα πρώτα δύο πανίσχυρα αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, MH-60 Romeo. Μάλιστα σε λίγο καιρό αναμένεται να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στα νέα ελικόπτερα.

Τα Romeo θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας ενώ διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

Με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo το ΠΝ θα διατηρήσει τον έλεγχο του βυθού του Αιγαίου παρά την ενίσχυση της Τουρκίας με 6 υποβρύχια κλάσης 214.