Αμερικανός γερουσιαστής: Απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ και ενίσχυση της Σούδας

 
Αμερικανός γερουσιαστής: Απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ και ενίσχυση της Σούδας

Ενημερώθηκε: 13/09/20 - 23:23

Ένα δημοσίευμα «βόμβα» φιλοξενεί σήμερα η ιστοσελίδα Washington Examiner σύμφωνα με το οποίο η ενοχλητική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν ωθεί τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για απόσυρση από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί με το Ιντσιρλίκ», δήλωσε ο Γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ρον Τζόνσον, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το χειρότερο».

Ο Ερντογάν κατά καιρούς έχει απειλήσει τους Αμερικανούς ότι θα κόψει την πρόσβαση στη βάση, η οποία φέρεται να φιλοξενεί πολλά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Αν η απόσυρση των Αμερικανών γίνει πραγματικότητα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια ξεκάθαρη αλλαγή στην «ισορροπία εμπιστοσύνης» μεταξύ των δυο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω, από αμυντικής απόψεως, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι ο δρόμος που έχει πάρει ο Ερντογάν δεν είναι καλός», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Είναι πολύ ατυχής το μονοπάτι που ο Ερντογάν ωθεί ή έχει ήδη βάλει την Τουρκία», είπε ο Τζόνσον και συμπλήρωσε «είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα… ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, διότι η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία σίγουρα απειλείται».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ