Δ’ Σώμα Στρατού: Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις στον Έβρο

 
Δ’ Σώμα Στρατού: Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις στον Έβρο

Ενημερώθηκε: 15/04/24 - 20:50

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

«Εκπαιδεύσου, όπως θα πολεμήσεις» είναι το βασικό σύνθημα – προτροπή για την εκπαίδευση του προσωπικού σε όλους τους σοβαρούς στρατούς παγκοσμίως, και ασφαλώς ο Ελληνικός Στρατός, ως ένας στρατός χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς!

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το διάστημα από 1 έως τις 12 Απριλίου 2024, Σχηματισμοί του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) στη Θράκη, πραγματοποίησαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στην περιοχή ευθύνης τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Έβρο επιχειρούν η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, με τομέα ευθύνης το νότιο Έβρο, και η XVI (16η) Μ/Κ ΜΠ, που εδρεύει στο Διδυμότειχο, με αντίστοιχο τομέα ευθύνης το βόρειο Έβρο. Κάθε μία από τις μεραρχίες αυτές έχει στη δύναμή της αριθμό μηχανοκινήτων ταξιαρχιών και άλλων μονάδων, ενώ υπάρχουν και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Όλες αυτές λοιπόν οι σημαντικές από απόψεως στελεχώσεως και ισχύος πυρός, ανήκουν στο Δ’ΣΣ, και ασκήθηκαν κατά το προαναφερθέν διάστημα όσο το δυνατόν σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό ίσως ήταν και το γεγονός ότι η εκπαίδευση αυτή με βολές πραγματικών πυρομαχικών, πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της πυροσβεστικής περιόδου, καθώς – ως γνωστόν – ακριβώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του θέρους, ασκήσεις με πραγματικά πυρομαχικά δεν πραγματοποιούνται κατά τη θερινή περίοδο, πολύ περισσότερο δε στη Θράκη, μετά την τεράστια φυσική καταστροφή που υπέστη πέρσι.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, εξετάστηκε πλήθος επιχειρησιακών
αντικειμένων και διαδικασιών, με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής
ετοιμότητας των Σχηματισμών και των Μονάδων του Δ΄ ΣΣ. Η εκπαίδευση,
μεταξύ άλλων περιέλαβε βολές με το σύνολο των οπλικών συστημάτων των
Σχηματισμών», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, που δημοσιοποίησε σήμερα μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ