Δείτε τον φονικό ισραηλινό πύραυλο Spike NLOS, που τρέμουν οι Τούρκοι (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δείτε τον φονικό ισραηλινό πύραυλο Spike NLOS, που τρέμουν οι Τούρκοι (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 17/10/20 - 20:12

Ο πόλεμος που μαίνεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν προσφέρει πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργούν στο πεδίο μάχης διάφορα όπλα. Ένα από αυτά, που ενδιαφέρουν τις Έλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι τα αντιαρματικά βλήματα Spike, που χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία το Αζερμπαϊτζάν απέναντι στα τεθωρακισμένα οχήματα της Αρμενίας.

Ο λόγος που μας ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα του πυραύλου Spike. Και μάλιστα η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, και που πραγματικά αλλάζει τις ισορροπίες λόγω του μεγάλου βεληνεκούς του αφού μπορεί να χτυπήσει στόχους έως 32 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος αυτός είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούλιο σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχε εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες του. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τον Spike NLOS εννοούσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με νέους αντιαρματικούς πυραύλους.

ΠΥΡΑΥΛΟΣ SPIKE

 

Το βλήμα κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία «Rafael», είναι βάρους 71 κιλών και ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS  μοναδικό,  εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Ελληνικού Στρατού κάνοντας τα ακόμα πιο φονικά. Επιπρόσθετα μπορεί να εγκατασταθεί σε οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Παράλληλα αν εξοπλιστούν με Spike NLOS οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων μας  στα νησιά του Αιγαίου θα μπορούν όχι μονό να αμυνθούν απέναντι σε αποβατικές ενέργειες αλλά να πλήξουν τόσο ναυτικές δυνάμεις όσο και στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Τέλος οι πύραυλοι Spike NLOS μπορούν να τοποθετηθούν  και σε ελαφρά πλοία, πυραυλάκατους, περιπολικά, αλλά και μεγαλύτερα πλοία, δίνοντας έτσι μοναδικές δυνατότητες προσβολής στόχων στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Παρακολουθείστε στα εντυπωσιακά βίντεο που ακολουθεί τις δυνατότητες του Spike NLOS: