Εντυπωσίασαν οι Έλληνες κομάντος στην άσκηση του ΝΑΤΟ «SWIFT RESPONSE 23»

 
Εντυπωσίασαν οι Έλληνες κομάντος στην άσκηση του ΝΑΤΟ «SWIFT RESPONSE 23»

Ενημερώθηκε: 24/05/23 - 18:01

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με εντυπωσιακή συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟϊκή, επομένως πολυεθνική, άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR 23), το διάστημα από Κυριακή 7 έως και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, την παραμονή ακριβώς δηλαδή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα!

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, που από ελληνικής πλευράς είχε τον συντονισμό και έλεγχο της ασκήσεως, ««SR 23 αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ευρείας κλίμακας «DEFENDER EUROPE 23» που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του». Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα «SR 23» διεξήχθη σε τρεις περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία).

Η άσκηση στην ελληνική επικράτεια, βασίστηκε σε σενάριο εκτελέσεως συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη αεροδρομίων στην χώρα, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν σχετικές επιχειρήσεις στη Σκύρο, καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς, ενώ κατά το σκέλος της ασκήσεως που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε αυτό συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας και φυσικά της Ελλάδος.

Η ελληνική συμμετοχή

-Από τον Στρατό Ξηράς, συμμετείχαν πτητικά μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D Apache/Longbow Apache, καθώς και μεταφορικά NH-90 και CH-47D Chinook.

-Από την Πολεμική Αεροπορία, συμμετείχαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) και C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ), καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom, F-16 Block.50/Block 52+ ADV, διαφόρων Μοιρών της Π.Α.

-Από το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετείχε το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» και μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).

-Από τη ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ, συμμετείχαν ένα ελικόπτερο NH-90 και δύο CH-47 από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), δύο Λόχοι Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΖΝ), ένας Λόχος Αλεξιπτωτιστών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2ας ΜΑΛ), μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), πέντε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και 2 αξιωματικοί-σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο διεξαγωγής της «SR 23» και στην βάση υλοποιήσεως της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA),κατά το ίδιο προαναφερθέν διάστημα  πραγματοποιήθηκε και η άσκηση «NIKE 23» η οποία αφορούσε στην μεταστάθμευση επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων της 12ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Μάχης (12th Combat Aviation Brigade/CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών της 1ης ΤΑΞΑΣ με την 12th CAB. Κορυφαία στιγμή και επιστέγασμα της συνεκπαιδεύσεως αυτής ήταν η εκτέλεση βολής από επιθετικά ελικόπτερα AH-64D με κατευθυνόμενα βλήματα HELLFIRE στο Πεδίο Βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ».

Όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ «Η διεξαγωγή της «SWIFT RESPONSE 23» στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 23» καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Συμμαχία».

Τέλος, στο πλαίσιο όλων αυτών των ασκήσεων, την Παρασκευή 12 και την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως, πραγματοποιήθηκαν και μουσικές εκδηλώσεις από την στρατιωτική μπάντα και χορωδία της USAREUR-AF, με την συνδρομή της Στρατιωτικής Μουσικής των Γ΄ και Δ΄ Σωμάτων Στρατού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ