Επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa: Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις για όσους σκέφτονται να «έρθουν κάποιο βράδυ»…

 
Μια εντυπωσιακή άσκηση-μήνυμα στην Τουρκία με 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας

Ενημερώθηκε: 15/09/22 - 13:21

Την περασμένη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Πολεμική μας Αεροπορία παραλάμβανε τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά F-16V Viper από την ΕΑΒ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης επισκέφθηκε διαδοχικά την 1η Στρατιά/EU-OHQ, την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (404 ΓΣΝΛ) και το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ).

Οι επισκέψεις αυτές του Αρχηγού πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και δημοσιοποιήθηκαν χθες από το ΓΕΣ, μαζί με μια σειρά από φωτογραφίες από τις οποίες επικεντρωνόμαστε σε δύο, οι οποίες για μας έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία, και αποτελούν με αυτόν τον «ήπιο τρόπο» την καλύτερη «απάντηση» σε όσους ονειρεύονται και εξαγγέλλουν ότι «μπορεί να έλθουν κάποιο βράδυ».

Σε αυτές τις δύο φωτογραφίες (την μία βλ΄πεται επάνω την άλλη κάτω), που έχουν ληφθεί από την επίσκεψη του Στρατηγού Λαλούση στην έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ, στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας, διακρίνονται σε ταυτόχρονη απογείωση ένας σχηματισμός αποτελούμενος από 22 ελικόπτερα, από τα οποία τα 14 είναι επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache και τα υπόλοιπα 8 από τα νεώτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior!

Τα εντυπωσιακά στοιχεία, πέραν του προφανούς του να απογειώνονται ταυτόχρονα 24 ελικόπτερα είναι τα εξής:

1)Οκτώ από τα νεοπαραληφθέντα εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D πετούν ήδη στο Στεφανοβίκι και ποιος ξέρει πόσα άλλα στα μέρη που πρέπει να βρίσκονται. Πρόκειται για τα αγρίως συκοφαντηθέντα ότι «δεν πετούν», «δεν στρίβουν», «είναι άχρηστα» και άλλα τέτοια ευτράπελα. Τα ελικόπτερα πετούν, αλλά για να πετάξουν πρέπει να έχουν και εκπαιδευμένους πιλότους. Και τους πιλότους δεν τους δημιουργείς με ένα μαγικό ραβδάκι για πολιτικούς λόγους αλλά με σκληρή πολύμηνη εκπαίδευση, κάτι που φαίνεται να αγνοούν κάποιοι αντιπολιτευόμενοι, έστω και αν έχουν στις τάξεις τους απόστρατους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς.

2)Από τα 14 επιθετικά ελικόπτερα τουλάχιστον 2 ήταν της πιο σύγχρονης εκδόσεως AH-64DHA Longbow Apache και όλα τα υπόλοιπα της παλαιότερης, αποκτήθηκαν το 1996, AH-64A+  που ούτε παράγεται πλέον και ούτε υποστηρίζεται πλέον από τους κατασκευαστές, καθώς έχει κλείσει η γραμμή παραγωγής τους. Αν υπολογιστεί ότι από τα 19 εναπομείναντα, πετούν ταυτόχρονα 12, αυτό κρίνεται ως ένα απολύτως ικανοποιητικό ποσοστό διαθεσιμότητος εν ειρήνη. Τα ελικόπτερα αυτά είναι προγραμματισμένα να αναβαθμιστούν στο Ισραήλ σε επίπεδο AH-64D, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί αντίστοιχα στα δικά τους.  

3)Αυτά τα 22 ελικόπτερα, τα 14 Apache/Longbow Apache μπορούν να μεταφέρουν σε μία έξοδό τους μέχρι 224 αντιαρματικούς/αντιαβακικούς πυραύλους Hellifires, δηλαδή μέχρι 16 βλήματα το καθένα, ενώ τα 8 Kiowa 64 παρόμοια βλήματα (8 το καθένα σε δύο τετραπλούς εκτοξευτές). Επομένως αυτά τα 22 ελικόπτερα σε μία και μόνο έξοδό τους μπορούν να μεταφέρουν 288 βλήματα Hellfires, μία τρομακτική δύναμη πυρός τόσο εναντίον τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων σχηματισμών, όσο και εναντίον αποβατικών σκαφών και δυνάμεων.

4)Αν στα προαναφερθέντα προστεθεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι τύποι ελικοπτέρων είναι ειδικώς εξοπλισμένοι για νυχτερινό αγώνα, καταλαβαίνει ο καθένας μας, σχετικός ή άσχετος, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ότι οι αστειότητες περί «μπορούμε να σας επισκεφτούμε κάποιο βράδυ», προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, καθώς οι ΠΑΝΤΕΣ γνωρίζουν ότι αν ποτέ επιχειρηθούν να υλοποιηθούν, αυτό θα κοστίσει εκατόμβες νεκρών και αίματος στους Τούρκους, κάτι που απλώς ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ το καθεστώς της. Ένα και ένα κάνουν δύο. Ποτέ τρία.

Το μήνυμα που εκπέμφθηκε απλά και μόνο με τη δημοσιοποίηση αυτών των δύο φωτογραφιών, αποτελεί καθαρά μία ενέργεια που εντάσσεται στις «ψυχολογικές επιχειρήσεις», κάτι που δεν μας είχαν συνηθίσει να πραγματοποιούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ως τώρα τουλάχιστον. Και έχουν πάντα σχέση με το χρόνο που εκπέμπεται και το κοινό προς το οποίο απευθύνεται.

Ο χρόνος σχετίζεται ασφαλώς με τις συνεχόμενες γνωστές προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ότι «θα μας έλθουν κάποιο βράδυ». Καλώς να ορίσουν αν θέλουν. Θα τους περιμένουμε.  

Το κοινό είναι σαφές: Κυρίως η Τουρκία και η ηγεσία της. Δευτερευόντως, το εσωτερικό της Ελλάδος για την ενδυνάμωση του ηθικού και του φρονήματος της πολιτών αυτής της χώρας. Νομίζουμε ότι αμφότεροι οι στόχοι επετεύχθησαν!          

Τέλος, αλλά όχι έσχατο. Οι δύο εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» της όλης επιχείρησης, γιατί περί κανονικής επιχείρησης επρόκειτο, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ Ταξίαρχος Γιάννης Χειμαριός, στο παρελθόν και στους βαθμούς του Αντισυνταγματάρχη και Συνταγματάρχη, είχαν διατελέσει Εκπρόσωποι Τύπου ΓΕΣ και μάλιστα από τους πιο πετυχημένους στη δύσκολη αυτή θέση, και επομένως γνωρίζουν άριστα το πεδίο της μάχης της επικοινωνίας και της εικόνας. 

Για να είναι πλήρης η εικόνα, ο τρίτος αποδέκτης που πιστώνεται αυτή την επιτυχή επιχείρηση είναι το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο υπάγεται επιχειρησιακά η 1η ΤΑΞΑΣ.

Επομένως. Δεν θέλει ούτε χρήματα, ούτε κόπο. Μυαλό χρειάζεται και διάθεση για να μεταφέρεις με μηδαμινό κόστος το σωστό μήνυμα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που χρειάζεται, προς τα κατάλληλα πρόσωπα.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ