Έρχεται νέα ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορία με τις «έξυπνες» βόμβες Spice και Rampage

 Έρχεται νέα ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορία με τις «έξυπνες» βόμβες Spice και Rampage
Ενημερώθηκε: 13/10/21 - 20:18

Μια σειρά πολύ σημαντικών προγραμμάτων για την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής.

Τα προγράμματα αφορούν την απόκτηση νέων έξυπνων όπλων καθώς και την τεχνική υποστήριξη παλαιότερων, που είχαν «παραμεληθεί» τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής η απόκτηση των ισραηλινών έξυπνων βομβών «Spice» και «Rampage», που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συλλογή SPICE τροποποιεί τις βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk 1.000 λιβρών και 2.000 λιβρών σε πυρομαχικά ακριβείας. Η κάθε συλλογή ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης και σύστημα GPS. Το μέγιστο βεληνεκές των SPICE ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσης.

Εκτός όμως από τις «Spice» στην επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα της απόκτησης των τηλεκατευθυνόμενων βομβών Rampage. Οι «έξυπνες» αυτές βόμβες δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους στόχους σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού. Μάλιστα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16 για φέρουν τις βόμβες Rampage.

Παράλληλα όμως η Πολεμική Αεροπορία μεριμνά και για τον οπλισμό των Μirage 2000-5Mk2 αφού ανάμεσα στα αυριανά προς συζήτηση θέματα είναι και η υποστήριξη εν συνεχεία (Follow on Suport, FOS) των πυραύλων MICA IR/EM, που χρησιμοποιούν τα γαλλικά μαχητικά.

Επίσης θα ζητηθεί έγκριση για την εργοστασιακή συντήρηση του αποθέματος των φονικών πυραύλων SCALP EG, που έχει στο οπλοστάσιο η Πολεμική Αεροπορία. Οι SCALP EG είναι όπλο φιλοσοφίας «fire and forget» που κύριο χαρακτηριστικό του είναι το τεράστιο βεληνεκές του, που είναι 500+ χιλιόμετρα, όσο και η εξαιρετική του ακρίβεια. Οι Scalp Eg μπορούν να εκτοξευθούν τόσο από τα Μirage 2000-5Mk2 όσο και από τα Rafale, που αναμένεται να «προσγειωθούν» στην χώρα μας στα τέλη του έτους.

«Πάγος» στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16

Φαίνεται να παγώνει προς το παρόν το θέμα της αναβάθμισης των 38 F-16 block 50, κυρίως λόγω «γκρίνιας» σχετικά με το κόστος (σ.σ. περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και λόγω διαφωνιών για το που θα γίνουν οι σχετικές εργασίες, αφού στην Π.Α ούτε που θέλουν να ακούν για την ΕΑΒ και πιέζουν να γίνουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.

Όπως και να έχει τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εξηγήσει ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 είναι ζωτικής σημασίας και όπως φαίνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πεισθεί για την αξία του προγράμματος και κάνει ότι μπορεί για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.