Εξοπλιστικά: Υλοποιείται χωρίς αστερίσκους η συμφωνία για Marder

 
αρμα

Ενημερώθηκε: 11/01/23 - 18:29

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την κυκλική ανταλλαγή συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder με ισάριθμα BMP-1 του ελληνικού στρατού τα οποία μεταφέρονται στην Ουκρανία ισχύει στο ακέραιο, σύμφωνα την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 Εως αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία συνολικά 20 ελληνικά BMP-1, ενώ έχουν ενταχθεί στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα σε μονάδες της Θράκης συνολικά 14 Marder. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται και τα υπόλοιπα 6. Οι διαδικασίες για την κυκλική ανταλλαγή και των υπόλοιπων 20 θα αρχίσουν αμέσως μετά. Σε αυτή τη φάση αναμένονται μικρές καθυστερήσεις στην παραλαβή των Marder. Πρώτα αναμένεται να αναχωρήσουν για την Ουκρανία τα ελληνικά BMP-1 τα οποία, ούτως ή άλλως, έχουν επιλεγεί γι’ αυτή την αποστολή και τα Marder από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα ακολουθήσουν με ελαφρά καθυστέρηση.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη, δίχως πάντως ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα να είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικοί σύνδεσμοι για τον συντονισμό ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο σχετικά με το θέμα της κυκλικής ανταλλαγής είναι ακόμη ενεργοί και θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του Κριστίνε Λάμπρεχτ. Οι διευκρινίσεις αυτές γίνονται από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έπειτα από την απόφαση του Βερολίνου να στείλει ΤΟΜΑ τύπου Marder απευθείας στην Ουκρανία.

Τα Μ-1117 στα νησιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα ανατολικογερμανικά παρωχημένης τεχνολογίας ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 έχουν αντικατασταθεί από τα περισσότερο κατάλληλα τροχοφόρα αμερικανικής κατασκευής Μ-1117, τα οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται από τις ΗΠΑ μέσω της διαδικασίας πλεονάζοντος υλικού του Πενταγώνου και αποτελούν μια πιο κατάλληλη λύση για αποστολές αναγνώρισης. Τα 14 Marder που έχουν παραληφθεί απεστάλησαν ήδη σε μονάδες της Θράκης, όπου θεωρούνται περισσότερο κατάλληλα για τις εκεί αποστολές. Και τα υπόλοιπα 26 που αναμένεται να παραληφθούν τους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν στη Θράκη, καθώς η βασική λειτουργία των ΤΟΜΑ είναι η μεταφορά πεζικού προς υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα πραγματοποιούν σε περίπτωση πολέμου τα κύρια άρματα μάχης. Οπως είναι γνωστό, η συντριπτική πλειονότητα των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης του ελληνικού στρατού είναι ανεπτυγμένη στη Θράκη.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ