Γερμανοί: Ελλάδα, «ο μικρός γίγας των εξοπλισμών»

 
rafale

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 23/08/22 - 18:57

Mικρό γίγαντα των εξοπλισμών χαρακτηρίζει την Ελλάδα η εφημερίδα  στην Handelsblatt. Η εφημερίδα , με αφορμή  την επίσκεψη του Έλληνα υπ. Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και τις επαφές του με τον αμερικανικό εξοπλιστικό κολοσσό Lockheed Martin, (κατασκευάζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35), αναφέρεται στα  φιλόδοξα εξοπλιστικά σχέδια της Ελλάδας: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την παράδοση 20 υπερσύγχρονων μαχητικών. Η Αθήνα θα ήθελε να έχει ως επιλογή και επιπλέον 20 αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει έτσι τον επόμενο γύρο του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας».

Επίσης  παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του ενάντια στην Τουρκία, η οποία γίνεται ολοένα πιο επιθετική» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Με τους εξοπλισμούς, ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας του ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο - σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της στροφής του Ερντογάν μακριά από Δύση, της εγγύτητάς του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμφωνιών όπλων του Ερντογάν με τη Ρωσία, γίνεται ολοένα πιο προβληματικός εταίρος για τη συμμαχία».

Επισημαίνεται ωστόσο ότι για την Ελλάδα, ωστόσο, η προμήθεια των μαχητικών είναι δύσκολο, οικονομικό εγχείρημα. Μαζί με τον συνολικό εξοπλισμό τους και τις απαιτούμενες υποδομές, τα πρώτα 20 αεροσκάφη θα κοστίσουν περίπου 3,8 δισ. ευρώ - πολλά χρήματα για την υπερχρεωμένη χώρα». Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσάκωνα, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «σε αυτά προστίθενται οι φρεγάτες, τα Rafale και ο εκσυγχρονισμός των Leopard. Η Ελλάδα μπορεί όμως ακόμα να επωμιστεί το κόστος, γιατί οι προμήθειες όπλων θα κατανεμηθoύν στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια».

Τα κοιτάσματα και η λύση του κυπριακού

Το τελευταίο διάστημα πολλές είναι οι  αναφορές στον γερμανικό Τύπο για την Κύπρο  μετά και τον εντοπισμό  του  κοιτάσματος φυσικού αερίου. Το n-tv αναφέρει ενδεικτικά μεταξύ άλλων: «Το νέο κοίτασμα δίνει την ευκαιρία στις χώρες της ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθούν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσει άλλος ένας χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του».

Όπως παρατηρεί το δίκτυο  «η δη από το 2011, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είχε εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνοντας γεωτρήσεις ανατολικότερα του κοιτάσματος που εντοπίστηκε τώρα. Έκτοτε όμως έχει ξεσπάσει διαφωνία με τη γειτονική Τουρκία για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών (…) Όσο δεν υπάρχει επίλυση για το Κυπριακό, η Άγκυρα μπλοκάρει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και την έρευνα για περαιτέρω κοιτάσματα».

Οι Γερμανοί δεν ξεχνούν και τα  κυπριακά «χρυσά διαβατήρια».Οπως τονίζεται «η Κύπρος χορήγησε σε χιλιάδες ανθρώπους ‘χρυσά διαβατήρια'. Οι αιτούντες έπρεπε να πληρώσουν συνολικά τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διανείμει παράνομα χιλιάδες έγγραφα τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το Spiegel Online.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τα ‘χρυσά διαβατήρια΄ λειτουργούν συχνά σαν παραθυράκια για τους πλούσιους Ρώσους: Από το 2007 έως το 2020 η Κύπρος παρείχε σε 3.517 ιδιώτες και 3.810 στενούς συγγενείς τους αντίστοιχα έγγραφα. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές τις διαδικασίες απόκτησης ιθαγένειας ήταν «παράνομες πολιτογραφήσεις».

ΠΗΓΗ: DW (Δήμητρα Κυρανούδη)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ