H αμυντική διπλωματία της Ελλάδας και η απομόνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

 
H αμυντική διπλωματία της Ελλάδας και η απομόνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Πηγή: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 04/11/21 - 18:03

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξελιχθεί στο «κρυφό όπλο» της ελληνικής διπλωματίας ενδυναμώνοντας, μέσω της συμμετοχής τους σε διμερείς και πολυεθνικές ασκήσεις, τους δεσμούς της χώρας μας τόσο με τις αραβικές χώρες όσο και με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ.

Τον τελευταίο χρόνο είναι συνεχείς οι συνεκπαιδεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία έχει υπογραφεί και ρήτρα αμυντικής συνδρομής, με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πολυήμερες μετασταθμεύσεις μαχητικών των παραπάνω χωρών στην Σούδα όπου εκπαιδεύτηκαν «φτερό με φτερό» με τα ελληνικά «γεράκια» αλλά και την συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις ασκήσεις Bright Star 21 της Αιγύπτου και Falcon Εye 2 της Σαουδικής Αραβίας.

Εκτός από την Πολεμική Αεροπορία αρκετές συνεκπαιδεύσεις έχουν γίνει με τις παραπάνω χώρες και σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων, με αποκορύφωμα την άσκηση «Hercules», που διοργάνωσε η χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπου έλαβαν μέρος κομμάντο από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Επιπρόσθετα σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 21» με την συμμετοχή της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Κύπρου.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν και οι ΗΠΑ, και αυτό αποδεικνύεται από την συνεχή παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα μας για συνεκπαιδεύσεις, αλλά και από την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο πλευρών. Η MDCA προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διάθεση σημαντικών αμερικανικών κονδυλιών για μια σειρά έργων, που περιλαμβάνουν από την συντήρηση και την βελτίωση ήδη υπαρχόντων υποδομών μέχρι και την κατασκευή νέων, στις βάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην συμφωνία, όπως την Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Λάρισα και τον Βόλο. Τα έργα αυτά αναμένονται να αρχίσουν πολύ σύντομα μετά και την υπογραφή της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της MDCA που έλαβε χώρα χθες στο ΓΕΕΘΑ μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ στο τρέχων χρονικό διάστημα αμερικανικά μαχητικά F-15 έχουν μετασταθμεύσει στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα από όπου απογειώνονται καθημερινά και πραγματοποιούν ασκήσεις μετά ελληνικά μαχητικά σε όλο το μήκος και πλάτος του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Την ίδια ώρα στην Ξάνθη αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1 διαγωνίζονται με τα ελληνικά άρματα LEO2 στο «Hellenic Tank Challenge» (Ελληνικό Διαγωνισμό Αρμάτων), ενώ το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί στην περιοχή η άσκηση «Olympic Cooperation». Επιπρόσθετα στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες μια γιγαντιαία απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι Ένοπλές Δυνάμεις αποτελούν ένα από τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις τους και τον επαγγελματισμό τους σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν συνεχώς προτάσεις για συμμετοχή των ΕΔ σε ασκήσεις υψηλού κύρους όπως την μεγάλη αεροπορική άσκηση «Blue Flag», που πρόσφατα έγινε στο Ισραήλ με την συμμετοχή 8 συνολικά χωρών αλλά και την άσκηση «OCEAN SKY 21», που έλαβε χώρα στις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας. Και στις δύο ασκήσεις τα ελληνικά «γεράκια» διέπρεψαν και δικαίωσαν την πολύ καλή φήμη που έχουν διεθνώς.

Παράλληλα έλληνες κομμάντο βρίσκονται στην Ρουμανία όπου από την περασμένη Δευτέρα (1/11)παίρνουν μέρος στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση ειδικών δυνάμεων «Junction Strike 21». Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Γεωργία, την Μολδαβία και την Γεωργία.

Στον αντίποδα οι τούρκοι παραμένουν απομονωμένοι εντός των συνόρων τους απουσιάζοντας από τις διεθνείς ασκήσεις και αναγκασμένοι να περιορίζονται σε ασκήσεις με τους συμμάχους τους το Πακιστάν, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως είχε δηλώσει πριν από κάποιους μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: «το σχέδιο διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας αποδίδει καρπούς καθώς πλέον οι σύμμαχοι ακούν και καταλαβαίνουν, διότι αντιλαμβάνονται πόσο μακριά έχει πάει πλέον η αναθεωρητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».