Χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον Πειραιά το εορταστικό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

 
peiraias

Ενημερώθηκε: 30/10/23 - 19:15

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Χιλιάδες κόσμου, κάτοικοι του Πειραιώς και γενικότερα από όλο το λεκανοπέδιο, επισκέφθηκαν τα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και η πυραυλάκατος «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ», τα οποία είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιώς, στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Χιλιάδες κόσμου, που περίμεναν υπομονετικώς στην ουρά για να ανέβουν στα καταστρώματα των δύο πλοίων, κάτω από έναν καλοκαιρινό ήλιο και ζέστη, όπου τους υποδέχονταν μέλη των πληρωμάτων τους και σε μικρές ομάδες τους ξεναγούσαν στα πλοία τους, εξηγώντας τους παράλληλα τα διάφορα οπλικά συστήματα που έβλεπαν μπροστά τους ή απαντώντας στις ερωτήσεις τους!

Αξίζει να επισημανθεί και μία «λεπτομέρεια» με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για όλους τους Πειραιώτες!

Η πυραυλάκατος (ή «Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων»/ΤΠΚ, όπως είναι η επίσημη ονομασία) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» φέρει το όνομα του Πειραιώτη Ήρωος των Ιμίων, τότε Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στον οποίο μεταθανατίως απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιναυάρχου ΠΝ, και ο οποίος – ως γνωστόν – ήταν μέλος του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212ASW («ΠΝ-21»), μαζί με τους τότε Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση ΠΝ και Αρχικελευστή Έκτωρα Γιαλοψό, που κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, στη διάρκεια εκτελέσεως διατεταγμένης αποστολής.

Η προαναφερθείσα πυραυλάκατος είναι η τελευταία του προγράμματος ναυπηγήσεως 7 συνολικώς σκαφών, από τα οποία 5 αρχικώς και 2 επιπλέον ως ενεργοποίηση του σχετικού «δικαιώματος προαιρέσεως» (option) του προγράμματος, τύπου “Super Vita”, κλάσεως «Ρουσσέν», που ναυπηγήθηκαν όλες στα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

Στις 6 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου, στην Αμφιάλη, η τελετή ονοματοδοσίας και επισήμου εντάξεως στο Στόλο της ΤΠΚ «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Από τότε λοιπόν και μετά από ένα χρόνο (σχεδόν) ακριβώς, το σκάφος επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του φέροντος το όνομά του!

Επομένως, η στιγμή αυτή είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες που οικογενειακά επισκέπτονταν τα δύο πλοία και ιδιαιτέρως την νέα πυραυλάκατο του Στόλου μας, αποδίδοντας έτσι έναν άτυπο, αλλά ουσιαστικό «φόρο Τιμής» στον συμπατριώτης τους σύγχρονο Ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημείο αυτό, ότι ο Δήμος Πειραιώς, εδώ και χρόνια, έχει μετονομάσει κεντρικό δρόμο, που ενώνει τη συνοικία της Αγίας Σοφίας, όπου ήταν το πατρικό σπίτι του Ήρωος, με το λιμάνι του Πειραιώς, σε οδό «Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου», ενώ και το άγαλμά του έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση σε κεντρική πλατεία του Πειραιώς (πλατεία Τερψιθέας) και πραγματοποιείται το ετήσιο Μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής» του!

Επομένως, η πόλη του Πειραιώς και οι κάτοικοί του είναι άμεσα «συνδεδεμένοι» με τον Ήρωα και συνεπακόλουθα και με το πλοίο του Στόλου μας που φέρει το όνομά του!

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι πολύ πιο παλαιό σκάφος του ΠΝ, τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα», και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο από τα τέσσερα συνολικώς σκάφη της κλάσεως που ανήκουν στη δύναμη του Στόλου, αλλά είναι το πρώτο από τα τρία που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ» του Σκαραμαγκά στις αρχές τις δεκαετίας του ’90.

Λόγω…ηλικίας, καθώς είναι στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου για σχεδόν τρεις δεκαετίες, το σκάφος έχει επισκεφθεί πολλές φορές και για διάφορους λόγους το λιμάνι του Πειραιώς, επομένως είναι (ήταν) παλαιός γνώριμος, αλλά ΠΑΝΤΑ αγαπητός και ευπρόσδεκτος επισκέπτης, όπως άλλωστε ΟΛΑ τα πλοία του Στόλου, στο πρώτο λιμάνι της χώρας με τη μεγάλη ναυτική παράδοση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ