Ι. Κεφαλογιάννης: Στη Βουλή για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των ΕΠΟΠ

 
Ι. Κεφαλογιάννης: Στη Βουλή για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των ΕΠΟΠ

Ενημερώθηκε: 01/04/24 - 17:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το πολύ σοβαρό θέμα για τα ηλικιακά όρια της αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έφτασε στη Βουλή από απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» κ.Κωνσταντίνου Μπούμπα.

«Το υπουργείο  Εθνικής Άμυνας έχει ήδη προβεί σε επιτελική επεξεργασία σχεδίου νόμου ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον ζητήματα αυτεπάγγελτης αποστρατείας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) λόγω ορίων ηλικίας, χωρίς τη διασφάλιση της δυνατότητας συμπλήρωσης πλήρους συντάξιμης στρατιωτικής υπηρεσίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο ΥΦΕΘΑ, προσθέτοντας: «Η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στο θέμα της δυνατότητας συμπλήρωσης 35 ετών συντάξιμης στρατιωτικής υπηρεσίας, υπαγορεύει την έκδοση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την κατηγορία των ΕΠΟΠ, την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει λαμβανομένου υπόψη όλες τις παραμέτρους, εναρμονίζοντας το αξιόμαχο των ΕΔ και τη μέριμνα για το προσωπικό μας».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι «Το ζήτημα των ορίων ηλικίας των ΕΠΟΠ ως μεταβλητή αποστρατείας τους αποτελεί διαχρονικό μεν ζήτημα συνταγματικών επιταγών, αλλά ταυτόχρονα από τη φύση του αναπόφευκτα δυναμικό, το οποίο προσδιορίζεται από τις εκάστοτε διακλαδικές συνθήκες, ενώ παράλληλα συναρτάται από ένα πλέγμα διατάξεων που ρυθμίζουν την ιεραρχία και την εξέλιξή τους, αλλά και την υπηρεσιακή τους αξιοποίηση.

Γι’ αυτό το λόγο, η διασφάλιση θεμελίωσης λήψης πλήρους σύνταξης για τους ΕΠΟΠ αποτελεί τη μείζονα πρόταση ενός πολυδιάστατου νομοθετικού συλλογισμού και επεξεργασίας που δεν στηρίζεται σε τυχαία ή συμπωματικά κριτήρια, αλλά εδράζεται στις ρεαλιστικές απαιτήσεις του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται, επομένως, για ένα ουσιώδες ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επικαιροποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες ώστε η λύση που προκρίνεται να αποτελεί την ορθότερη από το σύνολο των εισηγήσεων που κάθε φορά παρίστανται ως πρόσφορες. Και αυτό δρομολογήσαμε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ