Η Τουρκία προκαλεί με σκοπό η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να κάνει τη λάθος κίνηση

 
Η Τουρκία προκαλεί με σκοπό η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να κάνει τη λάθος κίνηση

Ενημερώθηκε: 16/01/22 - 23:44

Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Νίκος Δένδιας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, να εφαρμόσει όσα προβλέπονται απο τη Συνθήκη της Λωζάνης, μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Η Άγκυρα καθημερινά και με ποικίλους τρόπους δείχνει την ενόχληση της για την δυναμική ελληνική διπλωματία, που οδήγησε σε ισχυρές συμμαχίες, για την ενίσχυση του οπλοστασίου μας, αλλά και για τις στιβαρές στρατιωτικές συνεργασίες, προσπαθώντας να επιβάλει κλίμα έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αυξανόμενες υπερπτήσεις σε ελληνικά ακριτικά νησιά, οι πολεμικές απειλές δια στόματος Τσαβούσογλου, Ακάρ, ακόμα και του Ταγίπ Ερντογάν απο τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου χρόνου, προμηνύουν ένα 2022 με έντονες τουρκικές προκλήσεις και σκληρή πολιτική άμυνα. Διεθνολόγοι εκτιμούν, ότι η Τουρκία προκαλεί με σκοπό η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να κάνει τη λάθος κίνηση.

Η Αθήνα όμως, απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις μόνο με ψυχραιμία και υποστηρίζει σταθερά την επίλυση των διαφορών με τη γειτονική χώρα μέσω του διαλόγου, αλλά με ανυποχώρητη στάση ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη απο το περασμένο έτος οι κινήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας είχαν στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναθεωρητικής τάσης της Τουρκίας. Έτσι, η Αθήνα προχώρησε σε αμυντικές συμφωνίες με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, τη Γαλλία, την υπερδύναμη ΗΠΑ και εμβάθυνε τις στρατιωτικές σχέσεις της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις Αραβικές χώρες.

Η στρατηγικές κινήσεις της Αθήνας έκαναν τον αδιάλλακτο Ερντογάν να προχωρήσει σε στροφή της εξωτερικής του πολιτικής. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να.. ξαναχτίσει γέφυρες ακόμα και με τους ορκισμένους εχθρούς του.

Στο στόχαστρο των Τούρκων η Ψέριμος 

τουρκικής εφημερίδας Sozcu

Η Άγκυρα γνωρίζει καλά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, παρ’ όλα αυτά επιμένει με επικοινωνιακά tricks και δημοσιεύματα που στοχοποιούν ελληνικά νησιά. Σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα άνοιξε και νοσοκομείο στην Ψέριμο, όπου απαγορεύεται η εποίκηση του» κάνουν λόγο εκ νέου για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης απο την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα:

«Η Ελλάδα, διόρισε γιατρό στη Ψέριμο και ίδρυσε νοσοκομείο στο νησί, το οποίο απέχει μόλις 3 ν.μ από την Μούγλα της Αλικαρνασσού. Σε ένα νησί όπου δεν επιτρέπεται όχι μόνο η εποίκησή του, αλλά ούτε να μπει ακόμη κι ένα καρφί, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης».

Στις προσπάθειες των Τούρκων να διαστρεβλώνουν συνεχώς την αλήθεια, όσον αφορά στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, είχε απαντήσει ο Ν. Δένδιας ενώπιον του ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, το περασμένο Απρίλιο. Όπως είπε ο Υπ. Εξωτερικών «τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εφόσον απειλούνται από τουρκικές αποβατικές δυνάμεις, δεν πρόκειται ποτέ να αφοπλιστούν».