Ι.Κεφαλογιάννης: Επίσκεψη στα «βατράχια» της ΔΥΚ, ενημέρωση, παρακολούθηση της εκπαιδεύσεως και μετά…ανταλλαγή ευχών!

 
Ι.Κεφαλογιάννης: Επίσκεψη στα «βατράχια» της ΔΥΚ, ενημέρωση, παρακολούθηση της εκπαιδεύσεως και μετά…ανταλλαγή ευχών!

Ενημερώθηκε: 24/12/23 - 10:45

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Επίσκεψη στην έδρα της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, των φημισμένων «βατραχιών», πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συνδυάζοντας με μία επίσκεψη εκεί ενημέρωση, παρακολούθηση της εκπαιδεύσεως του Σχολείου που είναι σε εξέλιξη, με την…ανταλλαγή ευχών λόγω των ημερών!

Ο ΥΦΕΘΑ στην επίσκεψή του αυτή συνοδευόταν και από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και στη ΔΥΚ τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Πλοίαρχος Απόστολος Γαβριελάτος ΠΝ, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και αποστολή της και παρακολούθησε μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητος του 199ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος και όσοι από αυτούς αντέξουν ως το τέλος αποφοιτούν με επιτυχία και λαμβάνουν το διακριτικό και το δίπλωμα αποφοιτήσεως του Σχολείου.

Η διάρκειά του κάθε Σχολείου της ΣΥΚ (Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών) είναι 28 εβδομάδες (6 μήνες) και τα αντικείμενά της περιλαμβάνουν: φυσική κατάσταση, αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους 40 μέτρων, υδρογραφήσεις/αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, πολεμικές τέχνες, χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών, αναρριχήσεις/καταρριχήσεις, ανορθόδοξος πόλεμος. Όσοι τελειώσουν με επιτυχία το κάθε Σχολείο (ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο ανήκουν), παρακολουθούν στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του Στρατού Ξηράς το Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστών (στατικού ιμάντος). Αυτή την εκπαίδευση στη ΣΧΑΛ τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, επειδή όλοι τους προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις, το έχουν όλοι περάσει πρώτα πριν πάνε στη ΣΥΚ, επομένως στην πραγματικότητα πηγαίνουν οι νέοι βατραχάνθρωποι οι προερχόμενοι από το ΠΝ και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Όταν τελειώσει και αυτό το υποχρεωτικό Σχολείο τότε οι νέοι βατραχάνθρωποι του ΠΝ εντάσσονται στις επιχειρησιακές ομάδες της ΔΥΚ και αρχίζει η «επιχειρησιακή τους εκπαίδευση», μετά το πέρας της οποίας τότε μόνο είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την ανάληψη οποιασδήποτε αποστολής. Αντίστοιχα οι νέοι Λιμενικοί Βατραχάνθρωποι εντάσσονται στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ενώ οι προερχόμενοι από τον Στρατό Ξηράς, αξιοποιούνται και εντάσσονται είτε σε Αμφίβιες Μοίρες των νησιών είτε στη Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ), που έχει άλλη αποστολή και έδρα στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της εβδομάδος εντατικής εκπαιδεύσεως των νέων υποψηφίων βατραχανθρώπων του 199ου Σχολείου, πιο γνωστή και ως «διαβολοβδομάδα», και να συγχαρεί από κοντά τους επιτυχόντες μαθητές, εξαίροντας το ψυχικό και σωματικό σθένος που επέδειξαν, ενώ δεν παρέλειψε φυσικά να ευχηθεί σε όλους, εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους και το πλήρωμα της ΔΥΚ, Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές με υγεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ