Το «Μνημείο των Αθανάτων» επισκέφθηκαν διαδοχικώς οι σπουδαστές των Σχολών Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων

 
08_dec_01_002

Ενημερώθηκε: 10/12/23 - 16:10

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το «Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους», στο Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου», επισκέφθηκαν διαδοχικώς οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) και Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και έτσι έγινα οι πρώτοι εκτός των εργαζομένων στο Στρατόπεδο, που το επισκέφθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, οι σπουδαστές της ΣΣΕ, επισκέφθηκαν το «Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους» στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου τους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, «Η εν λόγω δράση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη σπουδαστών Στρατιωτικής Παραγωγικής Σχολής στο «Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους», και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώστε το Μνημείο να καταστεί άμεσα επισκέψιμο από όλες τις Στρατιωτικές Σχολές».

Οι σπουδαστές της Σχολής με επικεφαλής τον Διοικητή της Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο περιηγήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο, και αντίκρισαν τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του μοναδικού στην Ελλάδα Μνημείου που αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων υπέρ Πατρίδος Πεσόντων στα πεδία των μαχών, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας που προσέφεραν την ζωή τους θυσία στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Την επόμενη μέρα, μετά τους σπουδαστές της ΣΣΕ, το Μνημείο επισκέφθηκαν και οι σπουδαστές της ΣΝΔ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ, προς τους οποίους ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό.

Αμφότεροι, Ευέλπιδες και Ναυτικοί Δίκιμοι, ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του Μνημείου για τους συμβολισμούς του, ήτοι:

  • Τη φλόγα που καίει άσβεστη, ένα άσβεστο καντήλι που θα καίει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, αποδίδοντας αιώνια τιμή σε όλους όσους θυσίασαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά του Ελληνισμού.
  • Τη θέση του ιστού της Ελληνικής Σημαίας σε σχέση με το Μνημείο, όπου οι νοητές προεκτάσεις των πλακών στις οποίες αναγράφονται οι Πεσόντες οδηγούν στον ιστό της γαλανόλευκης ύψους 16 μέτρων, καθώς η Σημαία μας αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς, αυταπαρνήσεως και θυσίας για την ελευθερία της Πατρίδος.
  • Το υλικό κατασκευής του Μνημείου από χάλυβα, που διαχρονικά αποτελεί και το υλικό κατασκευής των Οπλικών Συστημάτων, και μέσω χημικής επεξεργασίας απέκτησε μια προστατευτική επίστρωση στο χρώμα της σκουριάς, συμβολίζοντας την οξείδωση των όπλων και την ιστορική εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ποιότητα χάλυβα εφαρμόζεται ως μορφή επεξεργασίας για πρώτη φορά, καθιστώντας την τεχνολογία των υλικών του Μνημείου ως μοναδική στη χώρα μας.
  • Το εσωτερικό του Μνημείου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 6 πλάκες στις οποίες αναγράφονται με αττική γραφή τα τοπωνύμια των μαχών πουσυναντάμε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στοιχείο που συνιστά έναν συμβολισμό σύνδεσης με το κορυφαίο Μνημείο της χώρας μας.

Οι Ευέλπιδες και οι Ναυτικοί Δόκιμοι ενημερώθηκαν επίσης για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), όσο και από την ορισθείσα επιτροπή, για την ανεύρεση και καταγραφή των ονομάτων των πεσόντων, όπως και την αντιπαραβολή αυτών με ιστορικά αρχεία, καθώς και για τις μελλοντικές ενέργειες που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού για το Μνημείο μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα, το σύνολο των στρατιωτικών π παραγωγικών σχολών της Ελλάδος θα επισκεφθεί το Μνημείο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό (ιδιώτες, σχολεία, φορείς κλπ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ