Ν.Δένδιας στο Κάϊρο: Ελλάδα και Αίγυπτος διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας

 
Ν.Δένδιας στο Κάϊρο: Ελλάδα και Αίγυπτος διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας

Ενημερώθηκε: 20/12/23 - 16:20

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στον «σημαντικό», όπως τον χαρακτήρισε, σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της μονοήμερης επισήμου επισκέψεως – αστραπής που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο και τις υψηλές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Σίσι και τον ομόλογό του Στρατηγό Ζάκι, που είχε εκεί.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το καλοκαίρι του 2024 να δούμε την προσεχή δασοπυροσβεστική περίοδο να φτάνουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη δασοπυρόσβεση ΚΑΙ Αιγυπτιακά μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, όπως ακριβώς είχε γίνει και φέτος το καλοκαίρι. 

Πιο συγκεκριμένα.

Ο Έλλην ΥΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Εl–Sisi, στο ανάκτορο Al – Ittihadiya, προς τον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής σχέσεως των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και μεταφέροντας προς αυτόν τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων «Σινούκ» (Chinook) στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του, συμφώνως με την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, εξέφρασε προς τον κ. Δένδια «την αξία της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές με τον μηχανισμό με την Κύπρο».

Ακολούθως ο κ. Δένδιας μεταβεί στο Υπουργείο Αμύνης της Αιγύπτου, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Στρατηγό Mohamed Zaki, μετά το πέρας της οποίας ο Έλλην Υπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «…Κατά τις συνομιλίες μας επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Eίχα μάλιστα την ευκαιρία, κατόπιν της σχετικής εντολής που έλαβα από τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο El-Sisi και τον ομόλογό μου, για τη βοήθεια που η αιγυπτιακή πλευρά προσέφερε στην Ελλάδα κατά τις πυρκαγιές το τελευταίο καλοκαίρι, στέλνοντας ελικόπτερα Σινούκ.

Μάλιστα, συζητήσαμε την παρουσία των Σινούκ στην Ελλάδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη επιβεβαίωσε, όπως είπα, το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας. Επίπεδο το οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020  όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με το φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας.

Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να υπογραμμίσω τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς, η Ελλάδα,  διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο.

Όπως είναι φυσικό συζητήσαμε για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων.

Συζητήσαμε και για όλες τις προκλήσεις και απειλές, για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά βέβαια πάντοτε υπό μία προϋπόθεση: Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος.

Επίσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των μεταξύ μας ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας.

Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα σήμερα εδώ στο Κάιρο και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω και δημοσίως ότι προσεκάλεσα τον Στρατηγό Mohamed Zaki, να μας επισκεφθεί προσεχώς στην Αθήνα και θα είναι μεγάλη μου χαρά να τον υποδεχθώ».

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στον Τάφο του Προέδρου Σαντάτ στο Κάιρο, όπου θα κατέθεσε στέφανο.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στη συνέχεια την  Αλεξάνδρεια, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Πατριαρχείο, ο οποίος, εκτός των άλλων υπογράμμισε το ρόλο του Πατριαρχείου ως σπουδαίου συνδέσμου της πατρίδος μας με όλα τα αφρικανικά κράτη, ως φορέως της Αποστολικής παρακαταθήκης του Αγίου Μάρκου, Φωτιστού της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας και ως διαπρυσίου υποστηρικτού της ειρηνικής δημιουργικότητος, προόδου και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών αδιακρίτως».

Παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Πρέσβης ε.τ. κ.Ελευθέριος Αγγελόπουλος, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου ΥΕΘΑ, ο κ. Γεώργιος Αρναούτης, Διπλωματικός Σύμβουλος κ.ΥΕΘΑ, Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Ιωάννης Πυργάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής ΠΝ, σύνδεσμος του Ελληνικού ΠΝ με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό, καθώς και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ