«Πογκρόμ» εναντίον του πολιτικού προσωπικού στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

 
«Πογκρόμ» εναντίον του πολιτικού προσωπικού στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 04/10/21 - 18:32

Μετά τις μαζικές φυλακίσεις και αποστρατεύσεις στρατιωτικών ως γκιουλενιστές η Άγκυρα συνεχίζει τις διώξεις αλλά αυτή την φορά στρέφεται κατά του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Diken, το τουρκικοί υπουργείο Άμυνας απέλυσε περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους από τις αρχές του έτους, για φερόμενους δεσμούς με μια θρησκευτική ομάδα που κατηγορείται για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Μαζί με τις απολύσεις 3.243 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2021 για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν, συνολικά 27.596 υπάλληλοι του υπουργείου είτε έχουν απολυθεί είτε είναι αντιμέτωποι με ποινές από την υπηρεσία τους μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, ανέφερε το Diken, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πολυετή επιχείρηση καταστολής εναντίον των οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει έδρα τις ΗΠΑ, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Τότε είχαν σκοτωθεί 251 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.000.

Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα για φερόμενες σχέσεις με την ομάδα Γκιουλέν, ενώ χιλιάδες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται τους ισχυρισμούς και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη διεθνή επιτροπή για τη διερεύνηση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και 1ης Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, το υπουργείο Άμυνας «ανακάλεσε την κατάταξη ή το καθεστώς 617 συνταξιούχων, επανέφερε 147 υπαλλήλους και αποκατέστησε τον βαθμό ή τον τίτλο άλλων 14 συνταξιούχων υπαλλήλων», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά.