Ποια ήταν, πού έγινε και τι ελέχθη στην τελευταία παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας

 
Ποια ήταν, πού έγινε και τι ελέχθη στην τελευταία παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/05/23 - 16:06

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η παροχή υποστηρίξεως για την άμυνα της Ουκρανίας, η προώθηση μέτρων ενισχύσεως της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως καθώς και οι δράσεις αυτής στην Αφρική ήταν τα κύρια θέματα της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων-Αμύνης της Ε.Ε. και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA), που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, και στα οποία συμμετέσχε για τελευταία φορά ως μέλος της πρώην πλέον κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αυτής Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

​Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επανεξελέγη πρώτος βουλευτής στην Καβάλα αποσπώντας μάλιστα το 75% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό του, και κάνοντας νέο (τοπικό) ρεκόρ, κατά τις παρεμβάσεις του, υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας για την ασφάλεια της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

​Ο ίδιος επιπλέον υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια πυρομαχικών και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής  Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης, η οποία υπαγορεύεται από τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κοινής και αυτόνομης δυνατότητας της Ε.Ε. να προστατεύσει τις αξίες και συμφέροντά της και τους ευρωπαίους πολίτες», όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ.

Αναφορικώς με την αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα  παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως έπραξε από την αρχή του πολέμου, συνεισφέρει δε στην αποστολή της Ε.Ε. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε υπογραμμίζοντας «…τη σημασία της Πρότασης Κανονισμού για υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες των Κρατών - Μελών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την Ουκρανία, καθώς επίσης της εφαρμογής του κατά τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών-μελών».

Σχετικώς με τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές προκλήσεις και απειλές στη περιοχή που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μεταναστευτικά ρεύματα. Όπως καταδεικνύει η κρίση στο Σουδάν, επιβάλλεται η επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, ενδεικτική της δέσμευσης της να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας» τόνισε – μεταξύ άλλων – χαρακτηριστικώς.

Τέλος, κατά το γεύμα εργασίας, που πραγματοποιήθηκε, με συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας, συμπεριληπτικότητας και την αυτονομία λήψης αποφάσεων», τονίζοντας παράλληλα το ρόλο της Στρατηγικής για το Διάστημα καθώς και της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ένωση αναδυόμενες απειλές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, όπως επισήμανε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ