Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Στρατηγός ε.α. Χαρ.Λαλούσης

 
λαλουσης

Ενημερώθηκε: 25/05/23 - 23:46

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ένας ΑΡΙΣΤΟΣ γνώστης της πρακτικής και «επί του πεδίου» επιχειρησιακής συνεργασίας Σωμάτων Ασφαλείας, της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) εν προκειμένω, και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο μακροβιότερος – επί τριετία - Α/ΓΕΣ των τελευταίων χρόνων, ορκίστηκε ως ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Τάκη Θεοδωρικάκου, για το μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός Χαρ. Λαλούσης θεωρείται – και είναι – ο ένας εκ των πλέον βασικών πυλώνων της επιτυχούς αντιμετωπίσεως της εργαλειοποιήσεως του μεταναστευτικού, ως «υβριδικής απειλής», από πλευράς Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα του νέου Α/ΓΕΣ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 16 Ιανουαρίου 2020, και αφού προηγουμένως είχε διατελέσει για ένα χρόνο (29 Ιανουαρίου 2019 – 16 Ιανουαρίου 2020) Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη και προηγουμένως, ως Υποστράτηγος ήταν Δκτης της XVI (16ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού, με ζώνη ευθύνης τον Βόρειο Έβρο, όπου τότε είχε να αντιμετωπίσει το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία. Από τότε λοιπόν είχε από ανύποπτο χρόνο εντείνει και αναθεωρήσει υπάρχοντα σχέδια επιχειρησιακής συνεργασίας και τακτικών με την ΕΛΑΣ, που αργότερα βελτίωνε όσο ανέβαινε στην ιεραρχία!

Επομένως, τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, ο Στρατηγός Λαλούσης (μαζί βεβαίως με τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ.Φλώρο, που είχε τον γενικό συντονισμό) ήταν «σαν έτοιμος από καιρό» που λέει και ο ποιητής, για την αντιμετώπιση της καταστάσεως αυτής, που αντιμετωπίστηκε από το σύνολο των ΕΔ και της ΕΛΑΣ και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία.

Επίσης, στον Στρατηγό Λαλούση, ως Α/ΓΕΣ πιστώνεται και η εντός 10 ημερών μετάπτωση όλων των στρατιωτικών εργοστασίων και στρατιωτικών νοσοκομείων, των μεν πρώτων στην παραγωγή υλικών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κωρονοϊού για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, των δε δεύτερων για την άμεση ένταξη στο σύστημα υποστηρίξεως του ΕΣΥ με προσωπικό και ΜΕΘ, ενώ ο Στρατός σήκωσε αντικειμενικά λόγω μεγαλύτερων αριθμητικών δεδομένων, τον όγκο της προσπάθειας εμβολιασμού.

Επομένως, ο Στρατηγός Λαλούσης, εξαιρετικά χαμηλών τόνων αλλά αντιστρόφως ανάλογης αποτελεσματικότητος, είναι υπέρ των συνεργασιών, γνωρίζει την ηγεσία της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος και επομένως (και αυτός) δεν θα χάσει μέρα για ενημέρωση στο νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διασφαλίζοντας (κατά το δυνατόν) ότι τουλάχιστον στους τομείς που προαναφέρθηκαν δεν θα συμβεί κάποιο «παρατράγουδο». Ή αν συμβεί θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικώς εν τη γεννέσει του σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Ως κατώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Ουλαμαγού και του Διοικητή Ίλης.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, ενώ έχει φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών.

Το 1995 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε στην ΧΧΙ (21η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, ενώ το 2001 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 7η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (7η ΕΜΑ) .

Το 2001 επίσης του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 12 ΕΜΑ, ενώ το 2002 του Διοικητή της 5ης ΕΜΑ, στην Κύπρο.

Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στην 95ης ΑΔΤΕ στη Ρόδο και στο ΓΕΣ - ΓΕΕΘΑ, όπου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Εκπροσώπου Τύπου των αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων διαδοχικώς.

Το 2009, ως Συνταγματάρχης, φοίτησε στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (NADEFCOL), στην Ιταλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων (ΚΕΧΕΙΚ), ενώ το 2011 τοποθετείται ως Επιτελάρχης της ΧΙΙ (12ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.

Το 2012 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΣ αρχικά ως Διευθυντής ΔΙΣΧΕΑ και στη συνέχεια ως Επιτελάρχης του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ).

Το 2014 αναλαμβάνει Διοικητής της 79ης ΑΔΤΕ στη Σάμο.

Το 2015 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΕΠΙΧ και του ΔΑΚ.

Το 2016 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΧVI M/K MΠ στο Διδυμότειχο και ακολούθως – επί διετία - Διοικητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Την 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού στη Ξάνθη.

Τέλος, στις 18 Ιανουαρίου 2020, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΣ, παραμένοντας στη θέση αυτή ως προελέχθη επί τριετία, το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής Α/ΓΕΣ την τελευταία 25ετία.

Ο Στρατηγός είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ