Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναγέννηση της Αμυντικής Βιομηχανίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναγέννηση της Αμυντικής Βιομηχανίας
Ενημερώθηκε: 14/09/20 - 14:34

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ έξι σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οι περισσότεροι εστίασαν στην απόκτηση των 18 πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ (6 καινούργιων και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων), που όντως θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο αέρα υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με κυριότερο αυτό της ανανέωσης του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. 

Πέρα από αυτά όμως, ζωτικής σημασίας είναι η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,  για την ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει θύμα κακοδιαχείρισης και απαξίωσης.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Η Ελλάδα δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να αγοράζει συνεχώς όπλα και πρέπει για να ρίξει το κόστος αλλά και για να τονώσει την παρηκμασμένη εγχώρια αμυντική βιομηχανία και παράλληλα την οικονομία να προχωρήσει σε συμπράξεις με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες όπλων.  

Έχοντας αυτό το σκεπτικό κατά νου η κυβέρνηση η αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 400 εκατομμύρια, αναμένεται να γίνει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πού σίγουρα θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για τον υποψήφιο αγοραστή τους.

Επιπρόσθετα η κατασκευή νέων φρεγατών αναμένεται να γίνει από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που όπως όλα δείχνουν περνούν στον έλεγχο της ONEX. Τα παραπάνω εκτός από μείωση του κόστους και συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας. 

Μια νέα μέρα χαράζει και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) μετά την ιδιωτικοποίηση της αφού όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός ο επενδύτης που πλειοδότησε έχει ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο. 

Τέλος, στόχος της κυβέρνησης για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αποτελεί η αναδιοργάνωση της εταιρείας έτσι ώστε να ξεπεραστούν  τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα  η αναβάθμιση των ελληνικών F16 στην έκδοση Viper, που πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Locheed Martin.

Η ΕΑΒ έχει πολλές δυνατότητες αλλά «είχε πέσει θύμα αδιαφορίας» όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός και  πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή. 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ