«Τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη» από τον Κωνσταντίνο Μπαλωμένο στον Πακιστανό Πρέσβη

 
«Τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη» από τον Κωνσταντίνο Μπαλωμένο στον Πακιστανό Πρέσβη

Ενημερώθηκε: 25/05/23 - 15:51

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

«Τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη», κατά το κοινώς αλλά εύστοχα λεγόμενο, «άκουσε» από τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνο  Μπαλωμένο, ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα Muhammad Aamar Aftab Qureshi, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρώτου στο Υπουργείο.

Αυτό έγινε, όταν η συζήτηση εστράφη στις πρόσφατες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας από πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης, πολυεθνικής, τουρκικής ασκήσεως “Anatolian Eagle’23”, στην οποία – εκτός των άλλων χωρών – συμμετείχαν και 10 μαχητικά αεροσκάφη των Αεροπορικών Δυνάμεων του Πακιστάν, μεταξύ των πιλότων τους δε ήταν και μία Σμηναγός, η οποία πετούσε φορώντας…μαντήλα κάτω από το κράνος της!

Για τις προκλήσεις αυτές ο Κ.Μπαλωμένος επισήμανε στον Πακιστανό Πρέσβη ότι «δεν βοηθούν την από κοινού προσπάθεια βελτίωσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Πακιστάν-Ελλάδας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Με την ευκαιρία δε αυτή ο Έλλην αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι τα ίδια ακριβώς είχαν κάνει οι Πακιστανοί πιλότοι και στη διάρκεια της προηγούμενης ασκήσεως “Anatolian Eagle”, όπου τότε είχαν πετάξει παρανόμως στο Αιγαίο χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεως, για να λάβουν όμως τότε την «συνήθη» απάντηση από πλευράς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που δίδεται προς οποιονδήποτε προβαίνει σε έκνομη και παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, και φυσικά δεν επαναλήφθηκε είναι αλήθεια!

Πέραν αυτών όμως οι κύριοι άξονες της συζητήσεως του Κ.Μπαλωμένου με τον Πακιστανό Πρέσβη αποτέλεσαν οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, η μετανάστευση, η εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία και η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδος, ενώ ειδικότερα, αναδείχτηκε από αμφότερες πλευρές η πρόθεση αναλήψεως ενεργειών προκειμένου να βελτιωθούν οι πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η ελληνική πλευρά τόνισε προς την αντίστοιχη πακιστανική ότι «η καλή σχέση Πακιστάν — Τουρκίας, δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην προώθηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας Πακιστάν-Ελλάδας στον αμυντικό, οικονομικό και διπλωματικό τομέα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ