Τελετή υποδοχής του νέου αεροσκάφους Beechcraft KA-360 της ΠΑ στην Ελευσίνα

 
Τελετή υποδοχής του νέου αεροσκάφους Beechcraft KA-360 της ΠΑ στην Ελευσίνα

Ενημερώθηκε: 20/11/23 - 19:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ένα νέο, απόλυτα εξειδικευμένο, αεροσκάφος προστέθηκε στο «οπλοστάσιο» (εν τη ευρεία εννοία της λέξεως) της Πολεμικής Αεροπορίας, και ήδη εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, από όπου και θα επιχειρεί.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 360 (KA-360), παραλαβή του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, αμέσως μετά την εκεί προσγείωσή του.

Το αεροσκάφος αυτό για τον έλεγχο όλων των αεροβοηθημάτων (Flight Inspection Aircraft/FIA), τύπου Beechcraft King Air 360 (ή Beech B300 King Air 360 MSN FL-1315), με εγκατεστημένο εντός αυτού του «Συστήματος Από Αέρος Ελέγχου» (Flight Inspection System/FIS).

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Επιτελάρχης της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστηρίξεως (ΔΑΥ) Υποπτέραρχος (ΜΗ) Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ο Διοικητής της 112ΠΜ Ταξίαρχος (Ι) Βασίλειος Τόσιος, εκπρόσωποι της εταιρίας Aerodata AG, καθώς επίσης ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της 112ΠΜ, το οποίο εκπαιδεύεται στον τύπο του αεροσκάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αεροσκάφος εντάχθηκε στη δύναμη της ιστορικής 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), ενώ η αποστολή του, συμφώνως με το ΓΕΑ, είναι «…η διενέργεια αποστολών από αέρος ελέγχων (ΑΑΕ) για την πιστοποίηση των αεροναυτιλιακών βοηθημάτων, διαδικασιών άφιξης/προσέγγισης/ αναχώρησης, συμβατικές και Performance Based Navigation, αεροδιαδρόμων συμβατικών και Area Navigation (RNAV), διαδικασιών RNAV, συστημάτων και εφαρμογών επιτήρησης, παρεμβολών στην αεροναυτική ζώνη συχνοτήτων, παρεμβολών σε αεροναυτιλιακά βοηθήματα, οπτικών συστημάτων προσέγγισης αεροδρομίων και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων αεροναυτιλίας».

Στο σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος του αεροσκάφος, δεν είναι άγνωστος στην ΠΑ γενικότερα και στην 356 ΜΤΜ ειδικότερα. Αυτό γιατί – ως γνωστόν – στη δύναμη της Μοίρας επιχειρούν ήδη ενταγμένα στο Σμήνος Πτητικών Μέσων ΕΚΑΒ δύο αεροσκάφη Beechcraft King Air 350, με πιλότους και τεχνικούς να γνωρίζουν τον τύπο, αν και το νέο αεροσκάφος ελέγχου αεροβοηθημάτων είναι ελαφρώς διαφορετικό (ΚΑ-360 αυτό, έναντι ΚΑ-350 του ΕΚΑΒ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ