Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ για φρεγάτες, τα τεθωρακισμένα ΜΜ117, και τα UAV MQ-9

 
Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ για φρεγάτες, τα τεθωρακισμένα ΜΜ117, και τα UAV MQ-9

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 13/07/21 - 21:14

Τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ1117 Guardian που θα αποκτήσει η Ελλάδα από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε σε δήλωση του κατά τα εγκαίνια της αμυντικής έκθεσης Defea o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Ειδικότερα ο κ. Πάιατ δήλωσε: «Ήμουν πολύ περήφανος με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο και τον Στρατηγό Λαλούση, και τον υφυπουργό Στεφάνη που ανεβήκαμε στο M1117, το θωρακισμένο όχημα που η Ελλάδα αποκτά μέσω Excess Defense Articles. Στην πραγματικότητα, μου είπαν ότι το όχημα εκεί (σ.σ. εννοεί στην Έκθεση) είναι ένα ελληνικό όχημα και θα επιστραφεί στη Γερμανία για προετοιμασία και στη συνέχεια θα είναι μέρος της μεγάλης παραλαβής που θα αποκτήσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βελτιώνοντας την ετοιμότητα και τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης ο κ. Πάιατ αφού υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο καλύτερο τους σημείο αποκάλυψε ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για να αποκτήσει η Ελλάδα το πανίσχυρο μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, το MQ-9 Reaper.

Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού λέγοντας: «Είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι η Ελληνική Μελλοντική Φρεγάτα (Hellenic Future Frigate, HFF), η φρεγάτα δηλαδή που προτείνει η Lockheed Martin για το Πολεμικό Ναυτικό, είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, ιδίως λόγω της δέσμευσης της Lockheed Martin για μια ισχυρή συνεργασία με τον φίλο μου Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος απέκτησε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκάς, και της επιθυμίας των ΗΠΑ να είναι μέρος της αναγέννησης της ελληνικής ναυπηγικής στον Σκαραμαγκά».