Γιατί η οπαδική βία στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέτρα της Θάτσερ

 
Θάτσερ

Ενημερώθηκε: 07/02/22 - 09:49

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Πολλά γράφονται και λέγονται, με αφορμή την άνανδρη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη από χούλιγκανς, για τα μέτρα, που είχε πάρει η Θάτσερ, με τα οποία εξάλειψε την βία στα βρετανικά γήπεδα.

Επρόκειτο για τον περιβόητο νόμο «Football Spectators Act» (Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου) και στα βασικά σημεία προέβλεπε:

- Χρήση καμερών στο γήπεδο

- Απαγόρευση ορθίων φιλάθλων.

- Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο γήπεδο.

- Υποχρέωση κάθε ομάδας να βγάλει κάρτες για τους φιλάθλους της.

- Και τέλος υποχρέωση κάθε ομάδας να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία κάθε οπαδού της, που άνηκε σε σύνδεσμο του συλλόγου.

Για την εφαρμογή όλων των παραπάνω -και το βασικότερο για να έχουν αποτέλεσμα- συνεργάστηκαν: Πολιτεία, αστυνομία, ομάδες και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η συνεργασία υπήρξε εξαιρετική! Και το αποτέλεσμα θετικό: Οι χούλιγκανς που έκαναν επεισόδια εντοπίζονταν άμεσα και πήγαιναν φυλακή και οι «σεσημασμένοι» ταραξίες αντί να βρίσκονται στο γήπεδο, την ώρα του αγώνα, τους… «φιλοξενούσαν» σε ένα αστυνομικό τμήμα..!

Για να επιστρέψουμε στα καθ’ ημάς: Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, ακόμα και με θρησκευτική ευλάβεια, θα λύσουμε το πρόβλημα;

Δυστυχώς, μόνο ένα μέρος από το πρόβλημα… Και αυτό γιατί η αιματηρή δράση των χουλιγκάνων δεν περιορίζεται μόνο στο γήπεδο και στους πέριξ χώρους του.

Έχει μεταφερθεί στους δρόμους, στα καφέ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γραφεία των συνδέσμων.

Οι χούλιγκανς, πλέον, δίνουν ραντεβού θανάτου και στήνουν ενέδρες σε αντιπάλους φιλάθλους μακριά από τα γήπεδα, κάνουν επιθέσεις σε διαιτητές, παράγοντες και δημοσιογράφους ακόμα και στα σπίτια των θυμάτων τους, με αποτέλεσμα τα μέτρα που εφάρμοσε η Θάτσερ να είναι αναποτελεσματικά για την Ελλάδα…

Η δράση τους πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως αντιμετωπίζονται οι συμμορίες του ποινικού εγκλήματος. Ίσως η αστυνομία θα πρέπει να φτιάξει ειδικό τμήμα αθλητικής βίας, ώστε να «χαρτογραφηθεί» η δράση των χούλιγκανς και να γνωρίζουν οι αρχές ποιοι δρουν και που.

Όλα τα αυτά τα μέτρα, άλλα και όλα όσα επιπλέον αποφασιστούν να παρθούν, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουν επιτυχία, θα πρέπει να γίνουν με τη συνεργσία της πολιτείας, της αστυνομίας, των ομάδων και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Βασική προϋπόθεση: Η διάλυση όλων των συνδέσμων και η διακοπή κάθε χρηματοδότησής τους!

Αλλιώς, επειδή η τραγωδία με τον 19χρονο Άλκη σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί (όπως ξεχάστηκαν και οι «Άλκηδες», που χάθηκαν στο παρελθόν) στο επόμενο θύμα θα ξανακουβεντιάζουμε για την Θάτσερ και θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…

ΠΗΓΗ: Realnews