Κίνημα «δεν πληρώνω» από τον ΣΥΡΙΖΑ, για ψηφοθηρία, αυτή τη φορά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 29/04/22 - 02:37

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια στα social media, αλλά και έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνεται οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν το ποσό του λογαριασμού, που αναλογεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της από την ελληνική δικαιοσύνη.

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καλώντας την να «σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα», ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα «να στηρίξουν τη πρωτοβουλία» που πήρε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θύμιζαν, ότι η επίμαχη ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει από το 2013 και διατηρήθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Και η απορία που εκφράζεται είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε εν ισχύ μια παράνομη χρέωση!

Και όχι μόνο διατηρούσε μια παράνομη χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά το 2018 δημιούργησε και το Χρηματιστήριο Ενέργειας και συνέδεσε τη «παράνομη» ρήτρα αναπροσαρμογής με την εξέλιξη των τιμών στην αγορά!

Αναφορικά δε, με το θέμα των διακοπών ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι περισσότερες διακοπές έγιναν επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τη διετία 2017-2018!

Συγκεκριμένα: Το 2017 έγιναν 233.092 διακοπές, ενώ το 2018 έγιναν 220.314 χωρίς να υπάρχει η κρίση στις διεθνείς αγορές της ενέργειας -που υπάρχει σήμερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το 2021 οι διακοπές ρεύματος ήταν 168.471, ενώ για το 2022 -έως και προχθες- οι διακοπές ήταν 56.755.

Η πρόταση όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε αφορμή να γίνουν και συγκρίσεις με ανάλογες υποσχέσεις, που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, πριν γίνει κυβέρνηση.

Όπως για παράδειγμα την στήριξη του κινήματος «δεν πληρώνω» στα διόδια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που πίστεψαν, ότι όταν θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους χαρίζονταν το χρέος, που είχαν δημιουργήσει όταν σήκωναν τις μπάρες στα διόδια και περνούσαν χωρίς να πληρώσουν. Τελικά όταν ήρθαν τα «ραβασάκια» κλήθηκαν να πληρώσουν μαζεμένα τις οφειλές!

Και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε να τους πληρώσει τη… «λυπητερή»..!

Όπως κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε σε κανέναν, απ΄ όσους πίστεψαν τις προτροπές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και το κομμάτι, που αναλογούσε στον λογαριασμό του ρεύματος, να το κατέθεταν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε πει πως ο ίδιος το είχε κάνει πράξη!

Βέβαια, αργότερα η δικαιολογία που ακούστηκε για το θέμα του ΕΝΦΙΑ από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ήταν ότι δεν είχε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν ήταν… ιδιοκτήτης ακινήτου, αλλά ζούσε στο ενοίκιο!!!

Για να επανέλθουμε όμως στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτή έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Τι θα συμβεί αν τελικά η ελληνική δικαιοσύνη κρίνει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη; Ποιος θα πληρώσει τις οφειλές, που θα έχουν συσσωρευθεί σε όσους αποφασίσουν να κάνουν πράξη την νομοθετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σίγουρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως!

Και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχεθεί, ότι όταν θα έρθει ξανά στην κυβέρνηση -που όπως λέει και ο κ. Πολάκης «η δεύτερη φορά αριστερά θα είναι αυτή τη φορά διαφορετικά»- μήπως θα συμβεί, ότι είχε συμβεί και με τη άλλη, την αλήστου μνήμης προεκλογική υπόσχεσης για «σεισάχθεια» στα δάνεια, που και εκείνη έμεινε στα λόγια;

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι στον τομέα της ενέργειας δεν είναι όλα όπως θα έπρεπε να είναι. Για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για τα πιθανά υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, ενώ είμαστε εν αναμονή και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου. Μια Σύνοδος που σίγουρα θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα! Και που αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν σχετικά, να δούμε και να αξιολογήσουμε την πρωτοβουλία, που ήδη η Ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, ότι θα πάρει από μόνη της.

Ο λαϊκισμός, οι ανέξοδες υποσχέσεις τύπου «σεισάχθεια» και η αναβίωση κινημάτων τύπου «δεν πληρώνω» δεν θα λύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη!