Ποιοί… ράβουν «πρωθυπουργικά κοστούμια» για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού»

 
Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 04/04/22 - 00:17

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Αν η επικαιρότητα δεν είχε κατακλυστεί από την σοκαριστική υπόθεση της Πάτρας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα από τα θέματα που θα απασχολούσαν, θα ήταν αυτό της πρόωρης ή όχι προσφυγής στις κάλπες, αλλά και των μετεκλογικών συνεργασιών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο πρωθυπουργός δείχνει να ξεκαθαρίζει το θέμα, λέγοντας, ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βέβαια, οι πρόωρες εκλογές, αφ’ ενός σε καμμία περίπτωση δεν προαναγγέλονται, αφ’ ετέρου ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί… Ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης..!

Αναφορικά, λοιπόν, με το χρόνο διεξαγωγής τους, το μεγάλο ζήτημα, που μπορεί να καθορίσει το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι, σήμερα είναι το θέμα της διαχείρισης της ακριβείας, που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, ακόμα και αν τελείωνε σήμερα, οι επιπτώσεις θα εξακολουθούν να δοκιμάζουν την οικονομία -όχι μόνο την ελληνική- για πολλούς μήνες!

Αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να κάνει διμέτωπο αγώνα. Από τη μια πλευρά να αντιμετωπίζει την κρίση, αυτή καθ’ αυτή, και από την άλλη να αντιμετωπίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που με μαξιμαλιστικές θέσεις και προτάσεις, θα προσπαθούν να κατευθύνουν, πολιτικά, τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εναντίον της κυβέρνησης.

Λογικά, λοιπόν, η διενέργεια πρόωρων εκλογών άμεσα, τον Ιούνιο για παράδειγμα, θα φάνταζε μια λογική -και πολιτικά αυτονόητη- επιλογή.

Αν μάλιστα, κάποιος ζητούσε τη γνώμη δύο άλλων πρωθυπουργών, για παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, με βάση το τι αντιμετώπισαν αυτοί στην διάρκεια της θητείας τους και τις επιλογές που έκαναν όταν και οι δύο βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα έπρεπε να κάνουν πρόωρες εκλογές ή όχι -και μάλιστα να τις συνδυάσουν με Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές- εκτιμώ, ότι κατά το μάλλον ή ήττον, θα προέκριναν τη λύση των πρόωρων εκλογών! Και μάλιστα άμεσα!

Τώρα, αναφορικά με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, (στην περίπτωση βέβαια, που από τις κάλπες, πρόωρες ή όχι, δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση), το τοπίο είναι θολό και οι δηλώσεις των κομμάτων -κυρίως της αντιπολίτευσης- δεν δίνουν σαφή εικόνα, μιας και προεκλογικά όλοι θεωρούν ότι θα είναι οι νικητές…

Υπάρχει, όμως και ένα μετεκλογικό σενάριο, που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά κανείς -εκτιμώ- δεν μπορεί να αποκλείσει.

Και είναι κάτι που έχει ξαναγίνει… Βέβαια, στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Στην απευκταία περίπτωση, λοιπόν, που τα κόμματα δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν μετά τις και τις δεύτερες εκλογές, (που θα γίνουν, θυμίζω, με το νέο εκλογικό νόμο, όχι με την απλή αναλογική), και αναγκαστούμε να πάμε σε τρίτη αναμέτρηση, τότε μπορεί να υπάρξει θέμα να ζητηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης, όπως του Λουκά Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012).

Απίθανο ως σενάριο;

Μπορεί…

Μπορούμε να το αποκλείσουμε;

Όσο και αν οι πιθανότητες είναι λίγες, στην πολιτική πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα..!

Όταν μάλιστα κάποιοι, όχι μόνο δεν θεωρούν το σενάριο αυτό, «πολιτικής φαντασίας», αλλά… ράβουν και «πρωθυπουργικά κοστούμια»!

Ελπίζουμε βέβαια ο… σκόρος να… «φάει» τα «κοστούμια» αυτά επειδή μια τέτοια επιλογή, σήμερα, μόνο ως εκτροπή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί..!

ΠΗΓΗ: Realnews