Αντιπερισπασμοί…

Μάλλον φταίει ο καύσωνας. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος» που καταλαμβάνει κάποιους υπουργούς Παιδείας καλοκαιριάτικα
Ενημερώθηκε: 05/09/18 - 17:33

Μάλλον φταίει ο καύσωνας. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος» που καταλαμβάνει κάποιους υπουργούς Παιδείας καλοκαιριάτικά.

Το 1997 ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης νομοθέτησε το απόλυτο χάος με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Τριανταπέντε ώρες στο σχολείο και άλλες 20 στο φροντιστήριο απαιτούνταν από τους «πιο σκληρά εργαζόμενους Έλληνες» -για να ανταπεξέλθουν εκπαιδευτικού Γολγοθά-,  εξ ου και το «κάτσε καλά Γεράσιμε». 

Εικοσιένα χρόνια μετά, παλιές «νέες ιδέες» επανέρχονται στην επιφάνεια σε ένα νέο πείραμα στου «κασίδη το κεφάλι». Το 1982, στο βωμό της «αριστερής διακυβέρνησης», εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Λύκειο η πολιτική οικονομία και η κοινωνιολογία ως μαθήματα Δέσμης. Ελλείψει καθηγητών ειδικότητας τα «διδάσκαμε» -ύστερα από διήμερα σεμινάρια- μαθηματικοί, φυσικοί και φιλόλογοι. Το «προοδευτικό πόπολο» ικανοποιήθηκε και φυσικά τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι μαθητές. Σήμερα η κοινωνιολογία επανέρχεται μαζί με τις δέσμες αλλά εισάγεται –έστω και μπασταρδεμένος- ένας νέος «αριστερός» θεσμός, η εισαγωγή στα ΑΕΙ δίχως εξετάσεις. Έτσι θα έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να επαναλάβει το «ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη».

Ασφαλώς θα ειπωθεί, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι οι εξαγγελίες θα οριστικοποιηθούν μετά από «δημόσια διαβούλευση». Είναι δεδομένο ότι αυτό που θα νομοθετηθεί τελικά, αν ποτέ υπάρξει σχετικό νομοθέτημα, θα έχει διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες. Όμως ανεξάρτητα από το τι θα προβλέπει η νέα εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» υπάρχει ένα πρωταρχικό και κρίσιμο ερώτημα, πόσο πιθανό είναι ότι σχετικό νομοθετηθεί τώρα να εφαρμοστεί; Υπάρχει πιθανότητα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να εφαρμόσει το σύστημα που εξάγγειλε ο κύριος Γαβρόγλου στις εισαγωγικές του 2020;

Στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Μόνο αν επαναλαμβανόταν το προηγούμενο της υπερψήφισης του νόμου της κυρία Διαμαντοπούλου από την αντιπολίτευση, γεγονός που το αποκλείουν -εκτός από το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- τα προβλεπόμενα από τις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Αλλά τότε γιατί η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία της εξαγγέλλει κάτι που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί; Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για προεκλογικό αντιπερισπασμό ο οποίος θα ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο. Επιπλέον θα μετατοπίσει τη συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο αφού οι όποιες συνέπειες του νέου νόμου θα ισχύουν από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Μετά τις εκλογές δηλαδή.

Είναι ο πρώτος από μια σειρά αντιπερισπασμών που θα ακολουθήσουν. Προβλέψιμοι είναι, εκτός από τα σκάνδαλα, η τροποποίηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό που απαιτείται είναι η αντιπολίτευση και τα μη κυβερνητικά ΜΜΕ να μην πέφτουν στην παγίδα. Οι «φαιδρές» εξαγγελίες-αντιπερισπασμοί απαιτούν αντίστοιχη αντιμετώπιση.