Δημοτικές εκλογές: Ποιοι θέλουν κοινή υποψηφιότητα Τάσου Τζήκα για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Δημοτικές εκλογές: Ποιοι θέλουν κοινή υποψηφιότητα Τάσου Τζήκα για το Δήμο Θεσσαλονίκης
Ενημερώθηκε: 23/11/18 - 15:05

Δημοτικές εκλογές: Η απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη από τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλάζει το αυτοδιοικητικό τοπίο στη συμπροτεύουσα και εντείνει τις διεργασίες για την εξεύρεση υποψηφίων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που συνέκλιναν στο πρόσωπο του κ. Μπουτάρη είναι πλέον ε αναζήτηση προσώπων, ενώ η ΝΔ δυσκολεύεται να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα διεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Γκιουλέκας που οι δημοσκοπήσεις φέρουν φαβορί, δεν θέλει να είναι υποψήφιος.

Από πλευράς Κουμουνδούρου, το πρόσωπο που προκρινόταν το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο φημολογείτο το σενάριο απόσυρσης Μπουτάρη, ήταν αυτό της νυν υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα της κ. Καϊλή, καθώς εκτός των άλλων στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν να «αδειάσει θέση» στο ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που σημαίνει πως οι πιέσεις προς την πλευρά της θα αυξηθούν. Επιπλέον υπάρχει μία ακόμα παράμετρος που μπορεί να μεταβληθεί, αλλά αυτή την ώρα ενισχύει τα σενάρια. Η πολυδιάσπαση της Ν.Δ. για τον δήμο μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για μία υποψηφιότητα σαν της κ. Καϊλή, που θεωρείται πως έχει ερείσματα και σε πιο δεξιά ακροατήρια. Η συμμετοχή της, άλλωστε, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό μαρτυράει του λόγου το ασφαλές.

Στελέχη και από τα δυο κόμματα υποστηρίζουν ωστόσο ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να βρεθεί μια κοινή υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του νυν δημάρχου προκειμένου η συμπρωτεύουσα να μην αφεθεί στα χέρια της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν άλλες τρεις προτάσεις  με επικρατέστερη αυτή του πρόεδρου της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσου Τζήκα. Η υποψηφιότητα αυτή έχει προφανώς ένα ιδιαίτερο βάρος για την συμπρωτεύουσα, καθώς ο Τάσος Τζήκας εκπροσωπεί έναν θεσμό που για στην ευρύτερη περιοχή είναι σύμβολο ανάπτυξης,  οικονομικής ευημερίας και εκτιμάται ότι μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα από τον χώρο της οικονομίας της αγοράς αλλά και της κεντροαριστεράς. 

Μάλιστα με τις κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τον θεσμό  ενώ έχει προσδώσει ιδιαίτερη εξωστρέφεια στην ΔΕΘ και έχει καταστήσει την πόλη πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το όνομα του Τάσου Τζήκα εμφανίζεται, ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ως το  επικρατέστερο για την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα εμφανιζόταν ως δυνατή υποψηφιότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. 

Ποιος είναι ο Τάσος Τζήκας

Ο Τάσος Τζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958 και αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ». Είναι Πρόεδρος Δ.Σ. της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO Α.Ε.

Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για περισσότερα από 15 χρόνια.

Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Singular Software Α.Ε. στην οποία διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος 1987-2004 και Πρόεδρος του ΔΣ μέχρι το 2005. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρξε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Singular Bulgaria και Singular Romania 1995-2004, καθώς και εντεταλμένος σύμβουλος της Delta Singular 2001-2004.