Δημοτικές εκλογές: Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του ο Μπουτάρης - Τα ονόματα που ακούγονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης - Η δημοσκόπηση

Δημοτικές εκλογές: Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του ο Μπουτάρης - Τα ονόματα που ακούγονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης - Η δημοσκόπηση
Ενημερώθηκε: 21/11/18 - 12:35

Δημοτικές εκλογές:  Σήμερα θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 το απόγευμα έχει αποφασίσει να συγκαλέσει τη δημοτική του ομάδα "Πρωτοβουλία" με θέμα "Η πορεία της παράταξης προς τις δημοτικές εκλογές", όπου θα ανακοινώσει τις προθέσεις σχετικά με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κλίνει προς το τέλος της διαδρομής του στα δρώμενα της πόλης. Βασικότερος λόγος είναι πως πάντα ήταν θιασώτης της άποψης πως δύο θητείες είναι αρκετές για έναν δήμαρχο για να ολοκληρώσει το έργο του. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Μεταξύ άλλων, η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε διάφορα προβλήματα στη συνοχή της δημοτικής του ομάδας, καθώς υπήρχαν ακόμα και αντιδήμαρχοι οι οποίοι δεν είχαν δει εξαρχής θετικά αυτή τη σύμπλευση.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και πράγματι ο κ. Μπουτάρης ανακοινώσει την απόσυρσή του, τότε αλλάζει το αυτοδιοικητικό τοπίο σε ολόκληρη τη συμπρωτεύουσα. Και τούτο καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικούς υποψηφίους, ενώ σε αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου βρίσκεται και η Ν.Δ. Α

Από πλευράς Κουμουνδούρου, το πρόσωπο που προκρινόταν το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο φημολογείτο το σενάριο απόσυρσης Μπουτάρη, ήταν αυτό της νυν υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα της κ. Καϊλή, καθώς εκτός των άλλων στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν να «αδειάσει θέση» στο ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που σημαίνει πως οι πιέσεις προς την πλευρά της θα αυξηθούν. Επιπλέον υπάρχει μία ακόμα παράμετρος που μπορεί να μεταβληθεί, αλλά αυτή την ώρα ενισχύει τα σενάρια. Η πολυδιάσπαση της Ν.Δ. για τον δήμο μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για μία υποψηφιότητα σαν της κ. Καϊλή, που θεωρείται πως έχει ερείσματα και σε πιο δεξιά ακροατήρια. Η συμμετοχή της, άλλωστε, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό μαρτυράει του λόγου το ασφαλές.

Η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρει στα χέρια του τα ευρήματα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis με την οποία συνεργάζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπουτάρης έχει ήδη μια πρώτη ενημέρωση από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, ωστόσο την τελική εικόνα θα την πληροφορηθεί σήμερα. Πηγή με γνώση των ευρημάτων της δημοσκόπησης ανέφερε στην Voria.gr ότι "ο Μπουτάρης ανέκτησε κάποιο από το χαμένο έδαφος, σε σχέση με τις έρευνες πριν από το καλοκαίρι, όμως, η ανάκαμψη αυτή από μόνη της δεν είναι τέτοια ώστε να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο 'ναι'".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη δημοσκόπηση, πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του δημάρχου, μετρήθηκαν και όσοι έχουν ανακοινώσει έως τώρα την υποψηφιότητά τους. "Μεταξύ όλων αυτών ο Μπουτάρης είναι πρώτος", σημειώνει η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι "σε κάθε περίπτωση και με κάθε αντίπαλο ο δήμαρχος θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο".

Ο υποψήφιος της ΝΔ

Βεβαίως, στην έρευνα δεν μετρήθηκε υποψήφιος της ΝΔ, παρά μόνον όσοι έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης). Δεν μετρήθηκαν δηλαδή, οι Κώστας Γκιουλέκας και Έλενα Ράπτη που σε άλλη δημοσκόπηση, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται αρκετά ψηλά, με τον κ. Γκιουλέκα να υπερτερεί μάλιστα του κ. Μπουτάρη. Βεβαίως και οι δύο βουλευτές της ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει προς την ηγεσία του κόμματος ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες η βεβαιότητα εισόδου του στον δεύτερο γύρο, ενδεχομένως και ως πρώτος, ίσως κάνει τον κ. Μπουτάρη να σκεφτεί το "ναι". Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιέζουν και τα στελέχη της "Πρωτοβουλίας" τα οποία θεωρούν ότι χωρίς τον φυσικό αρχηγό της η παράταξη πιθανότατα θα μπει σε περιπέτειες.