Κέντρο Κοινότητας Αμφίπολης: Καθημερινή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες

 
Κέντρο Κοινότητας Αμφίπολης: Καθημερινή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες

Ενημερώθηκε: 28/12/20 - 01:23

Τα Κέντρα Κοινότητας όπως ο καθ΄ ένας μπορεί να διαπιστώσει από την μέχρι τώρα πορεία τους μπορούν να αποτελέσουν –και ορισμένα ήδη αποτελούν- μια από τις σημαντικότερες δομές στήριξης των πολιτών σους Δήμους όπου λειτουργούν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αμφίπολης.

Πιο συγκεκριμένα η λειτουργία της δομής με τίτλο Πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμφίπολης» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με Δικαιούχο το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Δ.Ε.Π.ΑΝ. – ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ) και Κύριο Πράξης (Έργου) τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.) έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του παρέχοντας καθοριστικής σημασίας βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Όπως επεσήμαναν σε σχετική συνέντευξή τους ο Δήμαρχος Στέργιος Φραστανλής και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμφίπολης (ΔΗ.ΚΕ.Δ.Α.) υπεύθυνη για το Κέντρο Κοινότητας κα Σωτηρία Καλακίδα, το Κέντρο έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει εκατοντάδες άτομα μέσω ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Αμφίπολης.

Δήμαρχος Στέργιος Φραστανλής

Σ. Φραστανλής: Όσοι δημότες χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Κύρια πεδία δράσης του Κέντρου Κοινότητας όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Σ. Φραστανλής είναι η υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, η συνεργασία με υπηρεσίες και δομές και η παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

ΕΡ: Κύριε Δήμαρχε Στο Δήμο Αμφίπολης ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

ΑΠ: Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, ο Δήμος Αμφίπολης ήταν από τους Δήμου του Νομού Σερρών με ελάχιστα κρούσματα. Ασφαλώς όλες οι υπηρεσίες του Δήμου κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν εκπτώσεις στις υπηρεσίες προς τους δημότες μας.

ΕΡ: Δεδομένου ότι πέρα από ότι συμβαίνει, ο Δήμος συνεχίζει την λειτουργία του. Ποιες είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν στην εκπλήρωση των στόχων που είχατε θέσει;

ΑΠ: Βασικός μας στόχος είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας.
Ενισχύσαμε την υπηρεσία καθαριότητας, τόσο του Δήμου γενικά όσο και των
σχολικών μονάδων, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι κάνουμε τα πάντα για να τους παρέχουμε ασφαλές περιβάλλον. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες καθώς αρκετοί υπάλληλοι έχουν λάβει τις άδειες ειδικού σκοπού. Ωστόσο δεν υφίσταται καμία καθυστέρηση στη λειτουργία του Δήμου.

ΕΡ: Ποιες είναι οι αγωνίες των κατοίκων της περιοχής;

ΑΠ:Ασφαλώς υπάρχει ανησυχία ως προς την πορεία της πανδημίας. Ο κόσμος είναι προσεκτικός αλλά ο φόβος μετάδοσης του ιού είναι υπαρκτός. Αυτοί οι οποίοι πλήττονται και ανησυχούν περισσότερο είναι φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και κυρίως όσοι ανήκουν στον τομέα της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Όλοι αναμένουν τη λήξη της πανδημίας ώστε να ορθοποδήσουν.

ΕΡ: Ποιες είναι οι δομές του δήμου που αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν λόγω της πανδημίας ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες;

ΑΠ: Αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά και γενικότερα, μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Δήμου Αμφίπολης είναι η υπηρεσία καθαριότητας και το τμήμα πολιτικής προστασίας. Χάρη στις παραπάνω υπηρεσίες οργανώθηκαν όλα όσα χρειαζόταν για να παραμείνει ο Δήμος μας ασφαλής.

ΕΡ: Θα ήθελα να μείνουμε λίγο στη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας
Αμφίπολης. Που στεγάζεται και σε γενικές γραμμές τι προσφέρει; Ποια
είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα, είναι πράγματι τα Κέντρα
Κοινότητας οι αισθητήρες του Δήμου για τις υπηρεσίες κοινωνικής
προστασίας που χρειάζεται ο πολίτης;

ΑΠ: Τα Κέντρα Κοινότητας μπορούν να αποτελέσουν μια από τις σημαντικότερες δομές στήριξης των πολιτών σε οποιοδήποτε Δήμο. Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας είναι: Υποδοχή, Ενημέρωση, Υποστήριξη των πολιτών, Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και
διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Όσοι δημότες μας κρίνουν ότι χρειάζονται οποιαδήποτε μορφής βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες ως προς την προστασία των δημοτών μας μέσω των Κ.Κ, ωστόσο η εδραίωση των δομών αυτών θα έρθει με το πέρας του χρόνου.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποια τα σχέδιά σας για την μετά κορονοϊό εποχή;

ΑΠ: Ο Δήμος συνεχίζει να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα υλοποιηθούν άμεσα. Παρόλα αυτά, η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία. Μέσω του Κέντρου Κοινότητας θα προωθηθεί η ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων αυτών αλλά και όσων νοιώθουν την ανάγκη να απευθυνθούν σε κάποιον. Θα δώσουμε βάση στην κοινωνική πολιτική του Δήμου.

Σ. Καλακίδα: Τα Κέντρα Κοινότητας είναι Δομές που παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους πολίτες

Η υπεύθυνη για το Κέντρο Κοινότητας Σ. Καλακίδα αναφερόμενη στην συμβολή του στην τοπική κοινωνία δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας αυτή την περίοδο και να υπογραμμίσει ότι η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας είναι απολύτως αναγκαία.

Τα Κέντρα Κοινότητας σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι δομές που σχεδιάστηκαν και ιδρύθηκαν σε Δήμους, χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 προκειμένου να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

ΕΡ: Κυρια Καλακίδα πότε ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμφίπολης;

ΑΠ: Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Αμφίπολης ξεκίνησε στις 01/04/2019.

ΕΡ: Τι ακριβώς είναι τα Κέντρα Κοινότητας και πόσο σημαντική είναι η λειτουργία τους;

ΑΠ: Τα Κέντρα Κοινότητας είναι Δομές οι οποίες παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του οικείου Δήμου, μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση. Τα Κέντρα μέσω παραπομπών διασυνδέουν τα
ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ). Μέσω της Δομής του Κέντρου Κοινότητας επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

ΕΡ: Σε ποιους απευθύνονται τα Κέντρα Κοινότητας;

ΑΠ: Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους όπως: ανεργία, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας.

ΕΡ: Ποιες υπηρεσίες παρέχουν;

ΑΠ: Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας είναι: Υποδοχή, Ενημέρωση, Υποστήριξη των πολιτών, Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Ειδικότερα, το Κέντρο Κοινότητας μπορεί:

- Να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

- Να υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

- Να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», από την διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

- Να συνεργάζεται και να παραπέμπει αιτήματα σε άλλες Δομές καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής.

- Να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη.

- Να αναπτύσσει δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης.

- Να συμπράττει στην ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.

- Να διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού ,επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

ΕΡ: Εκτός από την πληροφόρηση στα θέματα που αναφέρατε μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε άλλα θέματα;

ΑΠ: Βεβαίως και παρέχεται ατομική και ομαδική συμβουλευτική για γονείς σε θέματα επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης, ατομική συμβουλευτική σε ενήλικες και εφήβους, καθώς και συμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας.

ΕΡ: Την περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του Κορωναϊού πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας;

ΑΠ: Η περίοδος που διανύουμε και ιδιαίτερα του δεύτερου κύματος Κορωναϊού, είναι μία δύσκολη κατάσταση για όλους τους πολίτες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα όπως την κοινωνική απομάκρυνση μένοντας σε αποστάσεις ασφάλειας και αποφεύγοντας χώρους συγκεντρώσεων .Επίσης δημιουργείται η απομόνωση, δηλαδή η απομάκρυνση ενός ατόμου που έχει νοσήσει με covid-19 σε καραντίνα ώστε να μην μεταδώσει τον ιό στους άλλους. Το να μένει κάποιος στο σπίτι του απομονωμένος χωρίς καμία κοινωνική επαφή έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάσει την ψυχική του υγεία, νιώθοντας φόβο, άγχος, κατάθλιψη και
στιγματισμό. Επίσης οι ευάλωτες ομάδες, οι άνθρωποι με προϋπάρχουσες δυσκολίες μπορεί να βιώσουν ψυχολογική επιβάρυνση, όταν εφαρμόσουν την κοινωνική απομάκρυνση ή την απομόνωση. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν χρήζουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας αυτή την περίοδο. Επομένως η παρουσία του Κέντρου Κοινότητας θεωρείται επιτακτική και την εποχή του covid.

ΕΡ: Μέχρι σήμερα τι είναι εκείνο για το οποίο οι πολίτες ζητούν περισσότερη βοήθεια και πόσοι έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά;

ΑΠ: Οι πολίτες ως επί των πλείστων ζητούν επιδόματα όπως είναι το ΕΕΕ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), Επίδομα στέγασης, Επίδομα Γέννησης, καθώς και τα Προνοιακά Επιδόματα. Συνολικά μέχρι σήμερα το Κέντρο Κοινότητας αριθμεί 339 ωφελούμενους.

ΕΡ: Με την μέχρι τώρα εμπειρία σας θεωρείτε ότι ήταν επιβεβλημένη η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας;

ΑΠ: Ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμφίπολης στις αρμοδιότητές μου είναι και οι Κοινωνικές Δομές: «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρο Κοινότητας». Είναι σαφές πως ο,τιδήποτε περιλαμβάνει βοήθεια σε κοινωνικά προβλήματα των συνανθρώπων μας είναι αναγκαίο για το «Κέντρο Κοινότητας» να λειτουργεί, να στηρίζεται και να αναβαθμίζεται. Ήδη στο «Κέντρο Κοινότητας» του Δήμου Αμφίπολης εργάζονται δύο ειδικότητες: της κοινωνικού λειτουργού και της ψυχολόγου. Οι δύο αυτές ειδικότητες προσφέρουν με αγάπη την επιστημονική τους εμπειρία στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Κέντρο Κοινότητας Αμφίπολης: Καθημερινή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες