Απόψε ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του «Γιαβόλ» στη Θεσσαλονίκη

 
giavol

Ενημερώθηκε: 23/10/23 - 12:42

Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας θα κάνει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής -στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης - όπου θα μιλήσει για το βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια».

Στο βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» -που ακτινοσκοπεί τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις από την εποχή του Οθωνα ως τις μέρες μας- του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Γιώργου Χαρβαλιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ο Κώστας Καραμανλής έχει γράψει έναν προσεκτικά διατυπωμένο πρόλογο.

Στο πάνελ των ομιλητών της παρουσίασης που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου φιγουράρει μία σφοδρή επικρίτρια της Γερμανίας για το θέμα των αποζημιώσεων, η οικονομολόγος παγκοσμίου κύρους και τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανης στο ΠΑΜΑΚ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής νεότερης ιστορίας, Νίκος Βασιλειάδης και ο οικονομολόγος και βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος.

Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως, αναμένεται να προσελκύσει η ομιλία Καραμανλή με την οποία θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ακριβώς επειδή συμπίπτει με ένα εξαιρετικά δύσκολο «τάιμιγκ» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς από κοινού με τον Προκόπη Παυλόπουλο παραμένει ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που εξακολουθούν να μνημονεύουν το ζήτημα αξιώνοντας μια αξιοπρεπή ρύθμιση.

Θεωρείται βέβαιον επίσης ότι ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί και στον τρέχοντα ρόλο της Γερμανίας που ποδηγετεί την ευρωπαική προοπτική, αλλά και στην φιλοδοξία του Βερολίνου να αναλάβει ένα ρόλο «ατζέντη» για την προώθηση της υποψηφιότητας των δυτικών Βαλκανίων και έναν ρόλο επιδιαιτητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ θα θελήσει να σχολιάσει, έστω και υπαινικτικά, τις εξελίξεις στην εσωτερική επικαιρότητα

Η παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα γίνει στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ