Άσαντ και Πούτιν άρχισαν τους βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ-Ενοχλημένος παρακολουθεί την επιχείρηση ο Ερντογάν

Άσαντ και Πούτιν άρχισαν τους βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ
Ενημερώθηκε: 08/09/18 - 13:54

Ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν πόλεις στην κατεχόμενη από την αντιπολίτευση επαρχία του Ιντλίμπ, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των προέδρων Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία εκεχειρία, που θα απέτρεπε την υποστηριζόμενη από τη Μόσχα κυβερνητική αντεπίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες και μέλη σωστικών οργανώσεων πληροφόρησαν για τουλάχιστον 12 επιδρομές σε μία σειρά από κωμοπόλεις στα νότια του Ιντλίμπ και στην πόλη Λατάμνεχ στη βόρειο Χάμα, που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι αντάρτες.

Συριακά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις των επιλεγόμενων «βομβών-βαρέλια» σε κατοικίες στα προάστια του Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με κατοίκους.

Τρεις πολίτες βρήκαν τον θάνατο στην κοινότητα Αμπντίν στο νότιο Ιντλίμπ, σύμφωνα με στέλεχος της πολιτοφυλακής.

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους πως μία πλήρους κλίμακας επίθεση από τα κυβερνητικά, υπό την επικουρεία των Ρώσων, στρατεύματα θα προκαλέσει μία ευρεία ανθρωπιστική καταστροφή, με θύματα δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Ενοχλημένος ο Ερντογάν

Στο μεταξύ ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στη ροή του, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

Οι ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τις «στρατιωτικές επιλογές» της Ουάσινγκτον για την περίπτωση που η Συρία αψηφήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ εναντίον της χρήσης χημικών όπλων στην αναμενόμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό την ανακατάληψη της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ, για την οποία θεωρείται πως έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση, και ποιας έκτασης, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

«Όμως βρισκόμαστε σε διάλογο, σε συνεχή διάλογο, με τον πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζει πού βρισκόμαστε σε επίπεδο σχεδιασμών για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων», συμπλήρωσε ο ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Απευθυνόμενος σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο περιθώριο μιας επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, ο Ντάνφορντ πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «αναμένει από εμάς να του παρουσιάζουμε στρατιωτικές επιλογές και του δώσαμε επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατάρτιση αυτών των στρατιωτικών επιλογών».