Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ: «Θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους;»

Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ: «Θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους;»
Ενημερώθηκε: 10/10/17 - 15:31

Ειρωνική επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχολίαζοντας την απόφαση για αναστολή των θεωρήσεων από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα πάρουν άδεια από τους Αμερικανούς» για να κάνουν συλλήψεις τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και έριξε βολές κατά των ΗΠΑ για την μη εκδοση του «αρχηγού» του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, Γκιουλέν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία στο πλαίσιο της έρευνας για τη FETO (Κίνημα Γκιουλέν) εναντίον κάποιων ατόμων που εργάζονται στην αμερικανική αποστολή.

«Και τί έγινε; Μήπως η Τουρκία να δώσει και προνόμια σε όσους διαπράττουν έγκλημα επειδή είναι στην αμερικανική αποστολή; Δηλαδή θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους; Μήπως μας ρώτησαν όταν συνέλαβαν το βοηθό γενικό διευθυντή μιας δικής μας τράπεζας μας όταν ήρθε στη χώρα σας; Πήρατε άδεια από εμάς; Γιατί κρύβετε ακόμη εκεί τον αρχηγό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου;»

«Δεν θα κρατήσει πολύ» η αναστολή των θεωρήσεων, λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Την απόφαση για αναστολή των ταξιδιωτικών θεωρήσεων δεν την πήραμε εύκολα, είπε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Μπας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ. Πάντως διευκρινίζει ότι οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν και οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ εάν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλες πρεσβείες. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι συλλήψεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Τζον Μπας αναφέρει ότι παρά τις προσπαθειές τους δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις εναντίον του υπαλλήλου τους, ενώ δεν επιτράπηκε στον υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας -μετά τη σύλληψή του- να συναντήσει επαρκώς το δικηγόρο του. Αντίθετα οι τουρκικές αρχές ενημέρωναν τους δημοσιογράφους χωρίς να ενημερώρουν τον ύποπτο ή το δικηγόρο του.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναρωτιέται εάν στόχος αυτών των συλλήψεων είναι πλήξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ή εάν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αν θα πρέπει να περιμένουν και άλλες συλλήψεις υπαλλήλων της πρεσβείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέσπασε νέος διπλωματικός “πόλεμος”: Οι Τούρκοι κατηγορούν ευθέως τις ΗΠΑ για το πραξικόπημα