Κρίσιμο 48ωρο διανύει το... Internet - Κίνδυνος παγκόσμιου blackout λόγω αλλαγής KSKS

Κρίσιμο 48ωρο διανύει το... Internet - Κίνδυνος παγκόσμιου blackout λόγω αλλαγής KSKS
Ενημερώθηκε: 12/10/18 - 13:44

Θα αλλάξουν τα κλειδιά κρυπτογράφησης που βοηθά στην προστασία του DNS (Domain Name System) ή του βιβλίου διευθύνσεων του διαδικτύου (internet address book)

Η ICANN, η οποία εποπτεύει το μητρώο των domain και των διευθύνσεων IP στο διαδίκτυο, σχεδιάζει να "τρέξει" τη μετάβαση σε μια βασική έκδοση του DNSEC KSKS.

"Η μετάβαση του KSK σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα κλειδιά κρυπτογράφησης που βοηθούν στην προστασία του DNS (Domain Name System) ή του βιβλίου διευθύνσεων του διαδικτύου (internet address book).

Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο για την εξασφάλιση ασφαλούς και σταθερού διαδικτύου, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (CRA).

Για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ετούτο το εγχείρημα, ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου ενδέχεται να επηρεαστούν εάν οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ή οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την αλλαγή. 

Εν τούτοις, ο αντίκτυπος αυτός μπορεί να αποφευχθεί εφόσον παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από τους ιθύνοντες της κάθε χώρας που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Ο αναλυτής της Mobile Research Group, ο Eldar Murtazin, εξήγησε ότι οι χρήστες του διαδικτύου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες εντός 48 ωρών. 

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση σε ορισμένους πόρους και αργή φόρτωση ιστοσελίδων.

Από την άλλη, ο Arseny Shcheltsin, ειδικός στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί, αφού το κύριο λογισμικό έχει ήδη ενημερωθεί.

Ο Shcheltsin δήλωσε ότι η διαδικασία αλλαγής κρυπτογραφικών κλειδιών έχει καταστεί αναγκαία λόγω της αυξανόμενης απειλής κακόβουλων λογισμικών που επιτίθενται στον πυρήνα του διαδικτύου.

Η απειλή της παγκόσμιας συντριβής του διαδικτύου έρχεται την ίδια στιγμή που οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο κλυδωνίζονται. 

 

Πηγή: bankingnews.gr