Με μοντέλο Γαλλία-Μονακό απειλούν οι Τουρκοκύπριοι

Το νέο μοντέλο που προτείνουν οι Τουρκοκύπριοι για το Κυπριακό
Ενημερώθηκε: 10/10/17 - 13:40

Ο «υπουργός εξωτερικών» του παράνομου καθεστώτος της Βορείου Κύπρου με δηλώσεις του ότι δεν βλέπει λύση πλέον για το Κυπριακό, έριξε στο τραπέζι πρόταση σε περίπτωση που δεν καταφέρει το ψευδοκράτος. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σημείωσε πως αν «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»(«ΤΔΒΚ») δεν εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση» θα μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο Αγγλίας-Γιβραλτάρ ή Γαλλίας- Μονακό.

Την ιδέα δείχνει να ενστερνίζεται και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Άκνταγ, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως «Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε ότι αυτό το μοντέλο ανακοινώθηκε ως μια ιδέα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα καθήσει και θα συζητήσει αυτές, και παρόμοιες ιδέες, και θα αποφασίσει για μια πολιτική λύση» είπε.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο Γιβραλτάρ ή Μονακό απασχολεί από καιρό τους κύκλους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Σύμφωνα με αυτό, στο μέλλον, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραχωρήσει τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών σχέσεων και Άμυνας στην Τουρκία. Στα άλλα πεδία της διακυβέρνησης, η τ/κ πλευρά θα διατηρήσει την αυτονομία των κινήσεών της.