Το μωρό από την Συρία που έχασε το ένα του μάτι και έγινε σύμβολο ελπίδας

Η συγκινητική ιστορία του Καρίμ, βγαλμένη από την αγριότητα του πολέμου στη Συρία που έγινε hashtag (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 20/12/17 - 22:50

Τι να πρωτογράψεις για τον πόλεμο στη Συρία...

Μέσα στους άμαχους τραυματίες και νεκρούς κάθε φορά σε κάθε αεροπορική επιδρομή, μικρές αθώες ψυχές να στιγματίζονται ή να φεύγουν από τον κόσμο, πληρώνοντας τις αγριότητες των "μεγάλων", πληρώνοντας την τραγική δικαιολογία "θύμα άμαχου πληθυσμού"Σε ένα τέτοιο "θύμα" θα αναφερθούμε και σήμερα, ένα θύμα που έγινε σύμβολο ελπίδας, σε ένα θύμα που άνοιξε τον δρόμο για μια μεγάλη εκστρατεία.

"

Ο Καρίμ βρισκόταν με τη μητέρα του στη Χαμουρία, μια συνοικία της Γούτας, όταν τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον μιας αγοράς στις 29 Οκτωβρίου.Τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι στις 40 του ημέρες στη ζωή, ενώ η μητέρα του σκοτώθηκε, όπως έγινε γνωστό από την οικογένεια και τον γιατρό που τον φρόντισε.

Αυτός είναι ο κόσμος μας: Αγγελούδι ενός μηνός πεθαίνει από πείνα στη Συρία (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η φωτογραφία του μικρούλη έμελλε να γίνει η αιτία για μια ολόκληρη εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media. Πολλοί χρήστες συμμετέχουν αναρτώντας μια φωτογραφία τους ποζάροντας ενώ καλύπτουν το ένα μάτι τους με την παλάμη τους. #SolidarityWithKarim (Αλληλεγγύη με τον Καρίμ) είναι το hashtag που αναπαράγεται μαζικά στο Twitter και το Facebook εδώ και λίγες ημέρες, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν Σύροι φωτορεπόρτερ στην ανατολική Γούτα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

"

Η εκστρατεία έφθασε έως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Μάθιου Ράικροφτ, έστειλε ένα tweet με τη φωτογραφία του ενώ κάθεται στο στρογγυλό τραπέζι του Συμβουλίου και κρύβει το δεξί του μάτι με το χέρι. 

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της αδράνειας η οποία θα οδηγήσει στον θάνατο περισσότερων ανθρώπων» τονίζεται στο μήνυμα που έγραψε.

"

«Πρέπει οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της ανατολικής Γούτας να τερματιστούν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπό πολιορκία από το 2013, η ανατολική Γούτα είναι μεταξύ των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» που ορίστηκαν φέτος στην χώρα με στόχο την εφαρμογή της εκεχειρίας. Όμως, η Δαμασκός ενέτεινε από τα μέσα Νοεμβρίου τις επιδρομές εναντίον της περιοχής, όπου καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η εικόνα του «με στοίχειωσε»

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σε πολλές φωτογραφίες διακρίνονται παιδιά στον δρόμο, να καλύπτουν το ένα τους μάτι με το χέρι, αλλά και μέλη της Πολιτικής Άμυνας στις περιοχές των ανταρτών (τα Λευκά Κράνη), μέλη ΜΚΟ κι ακόμα και δημοσιογράφοι.

Στην Τουρκία επίσης υπουργοί ανήρτησαν tweet με τις φωτογραφίες του μωρού.

«Ακόμα κι αν ο κόσμος σωπαίνει, ακόμα κι αν αδιαφορεί για τις κραυγές που αντηχούν από τη Συρία, εμείς θα είμαστε η φωνή, τα μάτια και τα αυτιά του #BabyKerim», ήταν το μήνυμα στο Twitter του Νουμάν Κουρτουλμούς, υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.