Ονομασία ΠΓΔΜ: «Πυρετός» στα Σκόπια - Σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Ζ. Ζάεφ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό-Αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους
Ενημερώθηκε: 27/01/18 - 20:35

Ονομασία ΠΓΔΜ: «Πυρετός» επικρατεί και στη γειτονική χώρα όσο αφορά στο όνομα με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να συγκαλεί σε συνεδρίαση τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα.

Στόχος της εν λόγω συνεδρίασης η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ εξετάζεται το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα δώσει το παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Νέες προκλήσεις

 

Την ίδια στιγμή, κρατώντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και φωνάζοντας ρυθμικά «Μακεδονία» Σκοπιανοί πολίτες διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας,ζητώντας του να μη δεχτεί καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και στο όνομα τους.

Υπογράφουν μάλιστα ψήφισμα κόντρα σε κάθε συνομιλία με την Ελλάδα και απαιτούν από τον Ζάεφ να παραιτηθεί και να πάει η χώρα σε εκλογές. Θεωρούν πως μόνο τα Σκόπια κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας και θέτουν «κόκκινες γραμμές» για την ταυτότητα τους.

Όπως καταλαβαίνετε, ο αλυτρωτισμός, σημείο- κλειδί για την πιθανότητα επίλυσης της ονομασίας, παραμένει ακλόνητος...