Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να κτυπήσουν το «Φανάρι»

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να κτυπήσουν το «Φανάρι»
Ενημερώθηκε: 28/08/18 - 23:57

Θύμα Ρώσων χάκερς έπεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα ρεπορταζ του Associated Press μία από τις πιο επιθετικές ομάδες χάκερς της Ρωσίας η «Fancy Bear» επιχειρεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα από το Φανάρι.

Στόχος των Ρώσων χάκερς ήταν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό email με τα στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου με το οποίο επιχείρησαν να πετύχουν την πρόσβαση σε μέλη του Πατριαρχείου και από εκεί τελικώς να μπουν στα δεδομένα του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Και όλα αυτά για να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας στην οποία κρίσιμο και καθοριστικό πόλο παίζει ο κ. Βαρθολομαίος

Οι χάκερς παρά το γεγονός ότι πέτυχαν να κάνουν πιστή αναπαραγωγή των στοιχείων του στελέχους του Πατριαρχείου, έκαναν λάθος στην υπογραφή του email με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η σκευωρία.

Σύμφωνα με ειδικούς, πάντως, η προσπάθεια των χάκερς παραμένει «ενεργή».

Να σημειωθεί πως η υπόθεση της εκκλησίας της Ουκρανίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να είναι το «πρόσωπο κλειδί».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μοναδικός που μπορεί να εκχωρήσει επίσημα στην Ουκρανική εκκλησία το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της, προοπτική με την οποία είναι κάθετα αντίθετη η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Για το θέμα αυτό ο κ. Βαρθολομαίο έχει ήδη συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος τόνισε πως το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη για το ίδιο ζήτημα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αντίθεση των Ρώσων είναι τόσο έντονη, που εκπρόσωποι της Ρωσικής εκκλησίας αναφέρουν πως σε περίπτωση εκχώρησης του αυτοκεφάλου στην Ουκρανική εκκλησία, θα προκληθεί σχίσμα, μεγαλύτερο από αυτό του 1054, όταν χώρισαν οι δρόμοι ορθοδόξων και καθολικών. 

Μέχρι αυτήν την ώρα ούτε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ούτε και εκπρόσωποι της ρωσικής εκκλησίας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο ρεπορταζ του Associated Press.