Στόχος του Ερντογάν ο Αμερικανός πρέσβης: Είναι αναιδής, αυτός φταίει για την κρίση με τις ΗΠΑ

Εξακολουθεί να διατηρεί τεντωμένες στο σκοινί τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ ο Σουλτάνος
Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 17:20

Κι ενώ η τελευταία κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βαίνει προς εκτόνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ρίχνει "λάδι στη φωτιά", στοχεύοντας αυτή τη φορά τον Αμερικανό πρέσβη που ήδη αποχώρησε.

 

«Είναι ντροπή αν μια ολόκληρη Αμερική τη διοικεί ένας πρέσβης στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας ότι ο Αμερικανός πρέσβης είναι πίσω από την απόφαση για διακοπή των θεωρήσεων.

Μιλώντας σε νομάρχες της Τουρκίας είπε ξεκάθαρο ότι το θέμα το προκάλεσε ένας πρέσβης.

«Το λέω ξεκάθαρα, το θέμα εδώ το προκάλεσε ένας πρέσβης. Είναι απαράδεκτο η Αμερική να θυσιάζει έναν στρατηγικό της εταίρο για έναν αναιδή πρέσβη. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ‘ναι’ σε αυτό. Είναι ντροπή αν μια ολόκληρη Αμερική τη διοικεί ένας πρέσβης στην Άγκυρα. Έπρεπε να του πουν ‘Δεν μπορείς εσύ να συμπεριφέρεσαι έτσι στον σύμμαχό μου’. Αλλά δεν το είπαν. Το λάθος έγινε από τον πρέσβη. Αν ο πρέσβης λέει το έκανα αυτό εξ ονόματος της κυβέρνησής μου και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος τον στηρίζουν σε αυτό, συγνώμη αλλά και εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση που πήραμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, από δω και πέρα οι αρχές ασφαλείας της χώρας να μην χρησιμοποιούν το όπλο Sig Sauer. «Θα χρησιμοποιούμε τα δικά μας όπλα, αυτά που παράγουμε εμείς», ανέφερε.