Άγκυρα κατά Μέρκελ για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ

Άγκυρα κατά Μέρκελ για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ: Ατυχής η δήλωσή της για τη μη ανανέωση
Ενημερώθηκε: 17/08/17 - 17:12

"Ατυχή"  χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, για τη μη ανανέωση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε., ενώ ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη στάση του Βερολίνου να υπαγορεύει την πολιτική που πρέπει να ασκούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έναντι της Τουρκίας.

Ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι τα διμερή προβλήματα δεν πρόκειται να βλάψουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η δήλωση αυτή της Άγκελα Μέρκελ αποδυναμώνει την Ε.Ε. ως θεσμό και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του γενετικού χάρτη της Ένωσης». 

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποφέρουν από αυτή την απόφαση για την τελωνειακή ένωση. «Δεν είναι δίκαιο για μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. να κρατά μία τέτοια στάση, δίνοντας οδηγίες σε όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. Η τελωνειακή ένωση είναι μία συμφωνία που στηρίζεται στη βάση του win-win. Μιλάμε για μία σχέση που ωφελείται τόσο η Τουρκία, όσο και η Ε.Ε. Επομένως, όταν εμποδίζεται ή σταματά, δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα υποστεί ζημία, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Καλίν. 

«Δεν ανοίγουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια και έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την προπαρασκευαστική βοήθεια προς την Τουρκία. Επίσης, προς το παρόν η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση δεν πρόκειται να ανανεωθεί», είπε η Μέρκελ χθες σε συνέντευξή της στο You Tube.

Η Τελωνειακή Ένωση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων, αλλά όχι αγροτικών, υπηρεσιών και δημόσιων προμηθειών μέχρι σήμερα.

Όλα τα σχετικά θέματα για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ΕΔΩ