Αλβανικές δημοτικές εκλογές: Σε τεντωμένο σκοινί η τύχη της διεξαγωγής τους

Διχασμένη η Αλβανία οδεύει προς τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου στη σκιά της κόντρας του Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα
Ενημερώθηκε: 17/06/19 - 21:07

Πλησιάζει η 30η Ιουνίου, ημέρα δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και όπως είναι φυσικό, κυριαρχεί η αβεβαιότητα γύρω από το εάν θα στηθούν οι κάλπες.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα δια χειρός Έντι Ράμα, ζήτησε επίσημα σήμερα από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, με την γνωστή κατηγορία ότι το διάταγμά του για την ακύρωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, αποτελεί ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Αντιδρώντας ο πρόεδρος Μέτα επανέλαβε και σήμερα ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν την ημέρα αυτή και κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα.

Η αντιπολίτευση από τη δική της πλευρά, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 οπαδοί της έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες στις προσπάθειες να εμποδίσουν συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο Ιλίρ Μέτα προτείνει να καθοριστεί άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου

 

Τα πρώτα παρατράγουδα

Την Δευτέρα, στην πόλη Σκόδρα του αλβανικού βορρά, προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κάτοικοι της πόλης δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να διευκολύνει την είσοδο των μελών της τοπικής εκλογικής επιτροπής στους χώρους που έχουν επιλεγεί για εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι το διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας που τις ακυρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε επίσης την επικεφαλής της εισαγγελίας Τιράνων, ότι, παραβιάζοντας το νόμο, ασκεί πίεση στους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπάσα να τον προσαγάγουν δια της βίας προς ανάκριση και να τον συλλάβουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αυτά τα μέτωπα, σίγουρα το λιγότερο που θα προκληθεί, είναι μεγάλη αναταραχή.