Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος ήταν ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν;

 
NAVALNY RUSSIA

Ενημερώθηκε: 16/02/24 - 14:13

Σε ηλικία 47 ετών πέθανε στη φυλακή, όπου εξέτειε ποινή κάθειρξης 19 ετών, ο πλέον γνωστός ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός πολέμιος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, γεννημένος στις 4 Ιουνίου 1976, ήταν Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας το 1998 με πτυχίο νομικής . Στη συνέχεια σπούδασε κινητές αξίες και χρηματαγορές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφοιτώντας το 2001.  Το 2010 έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Από το 1998, ο Ναβάλνι εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορες ρωσικές εταιρείες

Από το 2009 αναδείχθηκε, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, για την αιχμηρή κριτική που ασκούσε κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είχε οργανώσει διαδηλώσεις κατά των κυβερνήσεων Πούτιν και συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».

Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχικές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας. Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του Ναβάλνι ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετέχει και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακολούθους.

Υπήρξε για αρκετά χρόνια ηγετικό στέλεχος του Ρωσικού Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος «Γιάμπλοκο». Το 2018 ίδρυσε το κόμμα «Russia of the Future» (Η Ρωσία του Μέλλοντος). Τον Δεκέμβριο του 2016, ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017. Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές. Τον Μάιο του 2018, καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα.

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Φημολογίες κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους αντιπάλους του. Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές.

Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκη του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας. Ο ίδιος κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά απεργία πείνας.

Τον Οκτώβριο του 2021, τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ, «για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ