Αλβανικές εκλογές: Νικητής ο Ράμα σε κλίμα τρομοκρατίας

Αλβανικές εκλογές: Νικητής ο Ράμα σε κλίμα τρομοκρατίας
Ενημερώθηκε: 26/06/17 - 11:21

Ο Έντι Ραμα είναι ο νικητής των πλέον πολωμένων εκλογών στην Αλβανία όπου κατεγράφησαν σοβαρά επεισόδια, καταγγελίες για νοθεία αλλά και ιστορική αποχή, αποδεικνύοντας πως η χώρα έχει ακόμα να διαβεί πολύ δρόμο για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα πρωτοφανές κλίμα που δεν συναντάται σε πολιτισμένες χώρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα να αναφέρεται στον Ραμα ως «αρχισαδιστή» και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί μαζική εξαγορά ψήφων του κόμματός του με χρήματα προερχόμενα από την διακίνηση ναρκωτικών και γενικότερα λαθρεμπορίου.

Τραγικά επεισόδια

Στις 02.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Σεντελί των Αγ. Σαράντα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα στην αυλή του σπιτιού μέλους της Τοπικής Εκλογικής Επιτροπής που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.

Ο Ίλιρ Μέτα δεν έμεινε στις καταγγελίες κατά του Έντι Ραμα, αλλά επιτέθηκε και στον αρχηγό της Αστυνομίας Χακί Τσάκο, κατηγορώντας τον για διασυνδέσεις με ναρκωτικά. Η οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στο Αργυρόκαστρο κατηγόρησε την τοπική Αστυνομία ότι το βράδυ της Παρασκευής σταμάτησε για έλεγχο τα αυτοκίνητα ορισμένων οπαδών Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στη Δρόπολη.

Πραγματικός στόχος της Αστυνομίας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν να τοποθετήσει ναρκωτικά στα αυτοκίνητα και μετά να κατηγορήσει τους οπαδούς του Κινήματος για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Αστυνομία κλήθηκε να επέμβει σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Μπεράτι ύστερα από αίτημα Περιφερικών Επιτροπών Διαχείρισης των Εκλογών, καθώς υπήρξαν τραμπουκισμοί εις βάρος των Επίτροπων των εκλογικών κέντρων.

Σε επεισόδια ενεπλάκησαν και υπουργοί. Σύμφωνα με καταγγελία του πολιτευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είναι πρώτος στην λίστα των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια της Σκόδρα, εισήλθε σε εκλογικό κέντρο απειλώντας τον Εκλογικό Αντιπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκιέργκι Σόκολι.

Ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Νοθεία με εξαγορές ψήφων και απειλές στην ελληνική μειονότητα

Από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για ακόμη μια φορά ήταν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αλλά και για κλίμα τρομοκρατίας, στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα χρειάζεται πολύ δουλειά στον τομέα του εκδημοκρατισμού και της πορείας προς την Ευρώπη.

Οι καταγγελίες προήλθαν από τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδόθηκαν καταγγελίες ότι ψηφοφόροι δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να ψηφίσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αυτά φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοραπωλησίας ψήφων, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Κατά τ' άλλα νικητής ο Ραμα

Σύμφωνα με ένα exit poll, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας του Rama (PS) συγκεντρώνει 50,38% και 75 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 27,91% και 41 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση σημειώνει 15,29% και 20 έδρες, Το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) συγκεντρώνει 4 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) μία έδρα.

Το κόμμα του Ράμα καταλαμβάνει την πλειοψηφία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την περιφέρεια Κούκες στα σύνορα με το Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η αλβανική βουλή αποτελείται από 140 έδρες, με τους βουλευτές να εκλέγονται για τετραετή θητεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Γερμανία την σύλληψη των «φουσκωτών» του Ερντογάν

Οι φονικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ευρώπη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είναι το Ραμαζάνι που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι