Ανένδοτος ο Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ - Ζητά συνεκμετάλλευση

Ανένδοτος ο Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ - Ζητά συνεκμετάλλευση
Ενημερώθηκε: 15/07/19 - 08:27

 Ενόψει και της σημερινής Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και των μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση αντιπερισπασμού δια του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος έριξε στο τραπέζι με πάσα επισημότητα ως πρόταση για συζήτηση, όσα επαναλαμβάνει από καιρό δημοσίως η τουρκική πλευρά για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως βόμβα στα θεμέλια της νέας προσπάθειας και η οποία στην ουσία έρχεται κατευθείαν από την Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον Τσαβούσογλου να εξαπολύει παράλληλα και τον ωμό εκβιασμό, δηλώνοντας:  

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Ακιντζί τοτε η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ανένδοτος παρουσιάστηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, εμμένοντας στην θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την ώρα μάλιστα που πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο για πιθανή επιτυχή γεώτρηση του τουρκικού «Φατίχ» ανοιχτά της Πάφου.

 Ο Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

 Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που παρέλαβε την πρόταση Ακινζί και συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Επαναφέροντας πρόταση του Ντερβίς Έρογλου για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, που απέρριψε ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2011, ο Μουσταφά Ακιντζί τινάζει στον αέρα πριν ακόμα ξεκινήσει την νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για άρση του αδιεξόδου

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της καθόδου της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για νέο γύρο επαφών, ο Μουσταφά Ακιντζί έριξε στο τραπέζι με πάσα επισημότητα ως πρόταση για συζήτηση, όσα επαναλαμβάνει από καιρό δημοσίως η τουρκική πλευρά για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως βόμβα στα θεμέλια της νέας προσπάθειας και η οποία στην ουσία έρχεται κατευθείαν από την Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.