Απειλεί και πάλι ο Ερντογάν: "Η Τουρκία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της"

Απειλεί και πάλι ο Ερντογάν: "Η Τουρκία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της"
Ενημερώθηκε: 24/08/16 - 13:17

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η Συρία την εδαφική της ακεραιότητα και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει την εδαφική αυτή ακεραιότητα, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μόνο που επιδιώκει πάντα η Τουρκία είναι να βοηθήσει τον λαό της Συρίας και δεν έχει άλλες προθέσεις, συμπλήρωσε εξάλλου σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ΕΕ οφείλει να δώσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκε να χορηγήσει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του αυτή ο Ερντογάν.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας, η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας όπως και την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επισκέπτονται τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ερντογάν σημείωσε ότι προγραμματίζει να πει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Τουρκία, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει "καμία δικαιολογία" να μην παραδίδει στην Άγκυρα τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα απαραίτητα έγγραφα για να ικανοποιηθεί η αξίωσή της για την έκδοση στην Τουρκία του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκουλέν, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι και το να συνεχίζουν να μην εκδίδουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία δεν θα τις ωφελήσει, κατέληξε εξάλλου ο Ερντογάν.

Κατά την ίδια ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε σημειώσει νωρίτερα ότι η χώρα του άρχισε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία που έχουν στόχο να σταματήσουν τις απειλές που θέτουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD.