Αργεντινή: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι θέλει πίσω τα... Φώκλαντ — Έχει κλείσει το θέμα, λέει το Λονδίνο

 
javier milei 1

Ενημερώθηκε: 21/11/23 - 23:18

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση της Βρετανίας, μπήκε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία επί των νησιών Φώκλαντ, και αναγκάζοντας την Ντάουνινγκ Στρητ να δηλώσει ότι το ζήτημα των νησιών έχει λυθεί οριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νησιά Φώκλαντ είναι βρετανικά. Ο Μιλέι είχε δηλώσει πως «ήρθε η ώρα να τα πάρουμε πίσω». Ο νεοεκλεγείς Χαβιέρ Μιλέι, δήλωσε μετά την εκλογή του ότι το Μπουένος Άιρες έχει αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία επί των νησιών. Και υποσχέθηκε να πάρει πίσω τα νησιά μέσω διπλωματικής οδού.

Αλλά ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας διευθετήθηκε αποφασιστικά πριν από αρκετό καιρό. Η Αργεντινή διεκδικεί εδώ και καιρό την κυριαρχία επί των νησιών, που αποτελούν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Οι δύο χώρες διεξήγαγαν πόλεμο για το θέμα αυτό, το 1982, όταν οι δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά το 1982. Η Βρετανία νίκησε στον πόλεμο.

Τα Φώκλαντ, γνωστά στην Αργεντινή ως Μαλβίνες, απέχουν περίπου 8.000 μίλια από το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 300 μίλια από την ηπειρωτική Αργεντινή. Σε δημοψήφισμα του 2013, ο λαός των Νήσων Φώκλαντ ψήφισε 99,8% υπέρ της παραμονής τους ως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σήμερα (Τρίτη 21 Νοεμβρίου) ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να “υπερασπίζεται ενεργά το δικαίωμα των κατοίκων των Νήσων Φώκλαντ στην αυτοδιάθεση”.

Οι απόψεις του Μιλέι

Ο κ. Μιλέι δήλωσε και κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής προεκλογικής συζήτησης: «Τι προτείνω; Η κυριαρχία της Αργεντινής επί των νήσων Μαλβίνας είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή του πολέμου δεν αποτελεί λύση. Είχαμε έναν πόλεμο -τον οποίο χάσαμε- και τώρα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσουμε τα νησιά μέσω της διπλωματικής οδού».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Nacion, μια καθημερινή εφημερίδα της Αργεντινής, ο Χαβιέρ Μιλέι πρότεινε να παραδώσει η Βρετανία τα Φώκλαντ στη νοτιοαμερικανική χώρα του, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε πίσω στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, enikos.gr 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ