Αυστραλία: Η απόφαση για Τζόκοβιτς προστατεύει τις θυσίες των πολιτών κατά την πανδημία

 
Αυστραλία: Η απόφαση για Τζόκοβιτς προστατεύει τις θυσίες των πολιτών κατά την πανδημία

Ενημερώθηκε: 14/01/22 - 11:31

Η ακύρωση της βίζας του αστέρα του παγκόσμιου τένις Νόβακ Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των αποτελεσμάτων των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο αυστραλός πρωθυπουργός σχετικά με την υπόθεση Τζόκοβιτς, ο οποίος ήθελε να εισέλθει στην Αυστραλία χωρίς να έχει εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Αλεξ Χοκ αποφάσισε την ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η νομική ομάδα του 34χρονου Σέρβου τενίστα αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Εάν δεν ασκηθεί έφεση αμέσως ή δεν γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, τότε ο Τζόκοβιτς θα απελαθεί από την Αυστραλία με συνοπτικές διαδικασίες.

Πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό The Age αναφέρουν ότι η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς εκτιμά ότι η ακρόαση για την έφεση θα γίνει άμεσα και με ταχείες διαδικασίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν τελικά γίνει δίκη, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, την Κυριακή θα υπάρχει απόφαση και ο 34χρονος Σέρβος θα λάβει μέρος στο τουρνουά, εφόσον η απόφαση είναι ευνοϊκή για τον ίδιο.

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Άλεξ Χόκ, σε δήλωση του, τόνισε: «Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης. Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ από αυστραλιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η απόφαση Χοκ μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στη μεταφορά του Τζόκοβιτς στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου παρέμεινε για πέντες ημέρες όταν είχε αφιχθεί στη χώρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν ήταν σαφές το κατά πόσο οι αυστραλιανές αρχές σκόπευαν να μεταφέρουν τον 34χρονο Σέρβου στο Park Hotel.

Το The Age δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να μεταφέρουν τον Νόλε σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αναστάτωση στην διεξαγωγή του Australian Open, καθώς ο νούμερο ένα στην διεθνή κατάταξη τενίστας συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή κλήρωση.

Εν τω μεταξύ, αν προχωρήσει η απέλαση του Νόλε, τότε ο Σέρβος πιθανώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στην Αυστραλία για τρία χρόνια, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αναιρεθεί.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Αυστραλία είναι αντίθετη ως προς τη συμμετοχή του τενίστα στη διοργάνωση. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ρωτήθηκαν 60.000 πολίτες και το 83% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της απέλασης του Σέρβου. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινότητα του τένις, οι απόψεις για τη συμμετοχή του «Νόλε» διίστανται.

Τα νέα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας θα επηρεάσουν και το Αυστραλιανό Οπεν. Ετσι, παρά την αρχική ανακοίνωση των διοργανωτών ότι τα γήπεδα θα γεμίσουν 100% με εμβολιασμένους, σε ό,τι αφορά τα τρία μεγάλα γήπεδα η πληρότητα θα είναι στο 50%, ενώ σε όλους τους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές.