Βρετανία: Αποφασισμένος να σκληρύνει την αντιμεταναστευτική πολιτική ο Ρίσι Σούνακ

 
rishi sunak

Ενημερώθηκε: 14/08/23 - 17:38

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για “τραγωδία” μετά το ναυάγιο σκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι μεταναστών στη Μάγχη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις “συμμορίες” διακινητών και δηλώνοντας αποφασισμένος να βάλει τέλος στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω αυτής της πολύ επικίνδυνης οδού.

«Πρόκειται προφανώς για μια φοβερή τραγωδία και οι σκέψεις (του πρωθυπουργού) πηγαίνουν πρώτα και πάνω απ΄ όλα στις οικογένειες και στους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ.

«Είναι μια σκληρή υπενθύμιση της επικινδυνότητας των διελεύσεων αυτών και της ζωτικής σημασίας που έχει η διάλυση αυτών των εγκληματικών συμμοριών», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «είναι σωστό για την κυβέρνηση να δράσει επειγόντως» για να θέσει τέλος στις αφίξεις αυτές.

Είπε πως το Λονδίνο εργάζεται από κοινού με τη Γαλλία προκειμένου να χρησιμοποιήσει «όλους τους απαραίτητους μοχλούς» ώστε να εμποδίσει τις παράτυπες διελεύσεις προς την Αγγλία.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει σε προτεραιότητα τη μάχη κατά των παράνομων διελεύσεων της Μάγχης με μικρά σκάφη που έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος ο οποίος θα απαγορεύει στο εξής στους μετανάστες που φθάνουν παράτυπα στο βρετανικό έδαφος να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα προβλέπει την απέλασή τους στη χώρα τους ή προς τρίτες χώρες, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας. Σημειώνεται ότι ενάντια στο νόμο έχει ταχθεί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το 2022, χρονιά ρεκόρ, 45.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου, παρά τους κινδύνους που διέτρεξαν στο στενό του Πα-ντε-Καλαί, ενός από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, και τον θάνατο τον Νοέμβριο του 2021 τουλάχιστον 27 μεταναστών στο πιο φονικό ναυάγιο που έχει καταγραφεί στην περιοχή.

Οργανώσεις υπεράσπισης των προσφύγων ζητούν από την πλευρά τους να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι προκειμένου οι μετανάστες να μπορούν να φθάνουν στο βρετανικό έδαφος χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ